Gasvoorraden in Europa slinken snel door koude winter
9 januari 2025
Hoge gasvraag door kou en weinig duurzame energie
Europa gaat in hoog tempo door zijn gasreserves heen. Door het gebrek aan zon en wind in de afgelopen weken, is er meer gas nodig geweest om elektriciteit op te wekken. Nu de temperaturen dalen, neemt de vraag naar gas verder toe om woningen en gebouwen te verwarmen.
De ondergrondse gasopslagen in Europa zijn inmiddels met 25 procentpunten gedaald ten opzichte van hun piek, de grootste daling sinds 2018. Momenteel zijn de reserves nog voor iets meer dan 70% gevuld, een scherpe daling ten opzichte van vorig jaar januari, toen dat percentage nog rond de 86% lag.
Winter geen probleem, maar uitdaging voor de zomer
Volgens Warren Patterson, energiespecialist bij ING, zullen de huidige gasvoorraden waarschijnlijk toereikend zijn om Europa comfortabel de winter door te laten komen. Toch zal het aanvullen van deze voorraden in het voorjaar en de zomer een grotere uitdaging vormen dan vorig jaar. Dit heeft alles te maken met de dynamiek op de internationale gasmarkt en toenemende concurrentie met Aziatische afnemers.
De zomerprijzen voor gas op de termijnmarkt laten al een stijgende trend zien. Gas voor levering in juni 2025 wordt verhandeld tegen een hogere prijs dan gas voor de winter van 2025/26. Dit geeft aan hoe groot de vraag naar gasopslag aanvulling zal zijn na de winter.
Gasprijzen blijven volatiel door mondiale concurrentie
De gasprijzen op de Europese markten blijven sterk fluctueren. Het eenmaands-forward contract op de Amsterdamse TTF-markt noteerde maandagmiddag €48,19, terwijl het vorige week nog een piek bereikte van €50,85. Dat is ruim twee keer zo hoog als de prijzen van februari vorig jaar.
De stijgende prijzen zijn voor een groot deel te wijten aan de verhoogde vraag uit Azië. Sinds Europa zijn afhankelijkheid van Russisch gas heeft verminderd, moet het concurreren met Aziatische markten om toegang te krijgen tot Amerikaans vloeibaar aardgas (lng). Deze concurrentie, in combinatie met ongeplande uitval bij grote leveranciers zoals de Noorse Hammerfest lng-fabriek, zorgt voor een fragiele balans en scherpe prijsschommelingen.
Bron: fd.nl