Flexwoningen in de verkoop: kans voor starters op de woningmarkt

5 september 2024

Nieuwe mogelijkheden voor flexwoningen

In een aantal gemeenten wordt het nu mogelijk om flexwoningen te kopen, een innovatieve oplossing voor de woningcrisis. Tot nu toe was het kopen van verplaatsbare woningen, die vaak op tijdelijke locaties staan, vrijwel onmogelijk vanwege het gebrek aan hypotheekmogelijkheden voor roerend goed. De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) ziet een groeiende vraag naar deze woonvorm en overweegt een landelijke uitrol.

Het kabinet wil jaarlijks 15000 flexwoningen laten bouwenRuim een derde van de woningzoekers tussen de 20 en 34 jaar heeft interesse in het kopen van een flexwoning op tijdelijke grond. De NHG werkt samen met het ministerie van Volkshuisvesting, geldverstrekkers, woningcorporaties en gemeenten om te onderzoeken of het wonen in flexwoningen gestimuleerd kan worden, en of de NHG-garantie hierbij kan helpen.

Onderzoek naar uitbreiding NHG-garantie

De NHG onderzoekt momenteel de mogelijkheid om de garantieregeling, die huizenkopers en geldverstrekkers beschermt tegen betalingsproblemen, uit te breiden naar flexwoningen. Uiterlijk begin volgend jaar wil de NHG een proef starten met een of twee gemeenten. Carla Muters, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NHG, benadrukt dat de sterk gestegen huizenprijzen de noodzaak onderstrepen om meer betaalbare koopwoningen te realiseren. Flexwoningen kunnen hierbij een rol spelen door starters extra kansen te bieden op de koopwoningmarkt. Tegelijkertijd wijst Muters op de risico’s van deze innovatieve woonvorm en de noodzaak om de risico’s te beperken.

Risico’s en uitdagingen

Een van de belangrijkste zorgen bij flexwoningen is de tijdelijke aard van hun locatie, wat geldverstrekkers als riskant beschouwen. De hypotheekvoorwaarden voor flexwoningen zullen aangepast moeten worden aan de korte verblijfsperiode op de tijdelijke locatie. Dit resulteert vaak in hogere maandlasten, wat de betaalbaarheid voor consumenten bemoeilijkt. Bovendien is er veel onzekerheid over de waardeontwikkeling van flexwoningen. Vragen over de verkoopbaarheid en waarde bij een eventuele verhuizing blijven open. De NHG onderzoekt hoe deze onzekerheden weggenomen kunnen worden.

Voordelen van flexwoningen

Ondanks de risico’s biedt een flexwoning ook voordelen. De gemiddelde kosten van een flexwoning bedragen ongeveer 180.000 euro, terwijl reguliere woningen vaak rond de 450.000 euro liggen. Dit maakt flexwoningen financieel aantrekkelijker voor woningzoekers, vooral voor starters die moeite hebben om op de woningmarkt te komen. De lagere maandlasten worden door veel geïnteresseerden genoemd als een belangrijk voordeel.

Belangrijke voorwaarden voor hen zijn dat de woning na een paar jaar makkelijk te verkopen moet zijn en dat ze niet met een schuld blijven zitten. Meer dan de helft van de geïnteresseerden zou het prettig vinden om tien jaar in een flexwoning te verblijven, terwijl een op de vijf mensen vijf jaar acceptabel vindt.

Toekomst van flexwoningen

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft als ambitie om jaarlijks zo’n 15.000 flexwoningen, zowel huur- als koopwoningen, te plaatsen. De verwachting is echter dat dit aantal in 2024 lager uitvalt, rond de 8.300. Tot nu toe worden flexwoningen voornamelijk door woningcorporaties aangekocht, maar de recente veranderingen in regelgeving kunnen de markt voor flexwoningen verder stimuleren.

Bron: cobouw.nl