Financieel debacle van Office Value Fund leidt tot rechtszaak door gedupeerde beleggers
13 december 2021
Een groep van 45 beleggers heeft een claimstichting opgericht om een zaak te starten tegen vastgoedfonds Office Value Fund. Ze zijn van mening dat ze onjuist zijn geïnformeerd. Het fonds verloor tijdens de kredietcrisis in korte tijd een groot deel van zijn waarde. De gedupeerden claimen dat ze onjuist en onvolledig zijn ingelicht over de risico’s van hun investering en ook over de kosten die het fonds maakte. Bij de voormalige beheerder van het fonds wordt een claim neergelegd van rond de 35 miljoen euro. Bij de stichting is zo’n 10% van de beleggers aangesloten. De belegger maakt thans deel uit van de Rabobank.
50% waardedaling
Office Value Fund werd in 2004 gepresenteerd als een belegging met een laag risico. Het rendement zou rond de 6,5% liggen. Veel voornamelijk particuliere beleggers stapten in het fonds. In plaats van het beloofde rendement hebben zij nu certificaten die nog maar de helft waard zijn van hun oorspronkelijke inleg. De beleggers zijn van mening dat onvoldoende duidelijk was dat het fonds voor 60% gebruik maakte van ‘vreemd geld’. Hierdoor zijn de financiële risico’s aanzienlijk hoger. De berekening van het te behalen rendement is volgens de eisers niet correct en ook niet reëel. De kostenstructuur was onduidelijk, uit de stukken blijkt dat de fondsbeheerder ruim 9 miljoen verdiende.
Langdurige procedure
De zaak loopt al sinds 2015. Al die tijd zijn beide partijen, zowel de claimstichting als de advocaten van Office Value Fund, aan de slag geweest met de voorbereiding. De advocaten van het fonds zijn van mening dat de claimstichting niet voldoet aan de voorwaarden die zijn vastgelegd in de Claimcode. De advocaat van de stichting stelt dat er sprake is van onnodig traineren van de zaak. Een dergelijke claim is alleen haalbaar en zinvol als er met een collectief wordt gewerkt. Voor individuele beleggers is de procedure te kostbaar in relatie tot de te verwachten opbrengst.
Duidelijke voorwaarden
Gedupeerde beleggers kunnen zich kosteloos aansluiten bij de claimstichting. Als de zaak succesvol wordt afgerond betalen zij 10% van het ontvangen bedrag. Daarnaast wordt nog eens 15% uitbetaald aan een tiental beleggers die de procedure financieel mogelijk heeft gemaakt. De advocaat van het bouwfonds vindt dat deze constructie niet marktconform is. Het merendeel van de bestuurders van de stichting is bovendien geen financier en dus geen belanghebbende.
Bron: Het Financieele Dagblad