Fietsenstalling Jaarbeursplein dicht: dakproblemen blijven opstapelen

21 oktober 2024

De Utrechtse fietsenstalling bij het Jaarbeursplein kampt opnieuw met bouwkundige problemen. Na jaren van lekkages en andere bouwkundige mankementen, is nu ook sprake van haarscheuren in het dak. Dinsdag start een destructief onderzoek om te bepalen hoe ernstig de schade is. Ondertussen blijft de fietsenstalling gesloten en staan honderden fietsen onbereikbaar opgeslagen.

Een stalling vol bouwproblemen

De fietsenstalling Jaarbeursplein, die in 2014 werd opgeleverd, biedt plaats aan 4.100 fietsen. Hoewel deze stalling niet de grootste is rondom Utrecht Centraal, speelt hij wel een hoofdrol in een reeks bouwkundige tegenslagen. Kort na de oplevering ontstond al de verdenking dat prefabvloeren met te gladde voegen waren gebruikt, vergelijkbaar met de breedplaatvloerenkwestie van 2017. Dit leidde tot tijdelijke versteviging met stempels. Die werden later weer verwijderd, maar de problemen hielden aan.

Lekkages vanaf het begin

Vanaf de opening in 2014 had de stalling te kampen met hardnekkige lekkages. In 2020 werden de roltrappen die over het dak van de stalling lopen al vervangen, in de hoop dat een verbeterde versie de wateroverlast zou stoppen. De roestvaststalen bak waarin de roltrappen zich bevonden, bleek ook niet waterdicht. Dit leidde tot nog meer problemen voor de fietsenstalling eronder. Ook de vaste trappen en het dak van het stadsplateau lekten vanaf het begin, wat de situatie alleen maar verergerde.

Renovatiewerkzaamheden stilgelegd

In een poging de lekkages te verhelpen, was Peek Bouw en Infra begin dit jaar bezig met het aanbrengen van een waterdichte coating en het herstellen van voegen. De staalconstructie werd gestraald en opnieuw gecoat. Net toen het einde van de werkzaamheden in zicht kwam, werd de bouwplaats vrijdag plotseling gesloten vanwege nieuwe zorgen over de constructieve veiligheid van het dak.

Onderzoek naar haarscheuren in het dak

De sluiting van de stalling zorgt voor veel frustratie onder fietsers, waarvan velen hun fiets voorlopig niet kunnen ophalen. Terwijl de gemeente Utrecht zich bezighoudt met het begeleiden van verontwaardigde fietsers, vindt het onderzoek naar de haarscheuren plaats. Dinsdag worden betonkernen uit het dak geboord voor verder onderzoek in een betonlaboratorium. Het is nog onduidelijk wanneer de stalling weer veilig verklaard kan worden.

Bron: cobouw.nl