Festival als voorbeeld voor duurzame bouw

2 september 2024

Het muziekfestival Into The Great Wide Open op Vlieland heeft zich gepositioneerd als een pionier in de verduurzaming van bouwprocessen. Dit jaar draaide het festival voor het eerst volledig emissieloos met behulp van elektrisch materieel dat werd aangedreven door een waterstofcontainer en batterijcontainers. Deze opstelling maakt deel uit van de bredere inspanningen van het festival om zowel de op- en afbouw van het evenement als de festivalactiviteiten zelf volledig duurzaam te maken.

Proeftuin voor duurzame innovaties

Het festival fungeert als een proeftuin voor duurzame innovaties, specifiek gericht op emissieloze bouwpraktijken. Samen met Lab Vlieland, een stichting die vanuit het festival is ontstaan en zich richt op het stimuleren van duurzame oplossingen, werkt de organisatie voortdurend aan verbeteringen. De korte looptijd van het festival biedt een unieke kans om snel praktijkervaring op te doen met nieuwe technologieën en werkwijzen. Dit maakt het festival een interessante case voor de Topsector Logistiek, die het evenement nauwlettend volgt als voorbeeld voor een emissievrije bouwplaats.

Uitdagingen in de praktijk

Ondanks de successen stuit de organisatie nog steeds op diverse uitdagingen in de praktijk. Een belangrijk vraagstuk was of er voldoende emissieloos materieel beschikbaar was voor de op- en afbouw. Via het deelplatform Emission-0 slaagde men erin voldoende machines te huren, hoewel niet alle benodigde apparatuur direct beschikbaar was binnen de evenementensector zelf.

Daarnaast bleek de variëteit aan stekkers en laadsystemen voor de elektrische machines een complicatie te vormen. De afwezigheid van standaardisatie zorgde voor praktische problemen, zoals het gebrek aan intuïtieve bediening voor de werknemers. Ondanks deze obstakels zijn er ook positieve ervaringen, met sommige machines die al favoriet zijn onder de werknemers.

Een stap naar een klimaatpositief festival

Met de ervaring en kennis die jaarlijks wordt opgedaan, streeft Into The Great Wide Open naar een volledig klimaatpositief festival. Hoewel nog niet alles emissieloos is – sommige toeleveranciers gebruiken nog fossiele brandstoffen zoals HVO – zet de organisatie stappen in de goede richting. Het festival fungeert niet alleen als een plek van vermaak, maar ook als een belangrijke innovator in de verduurzaming van de bouwsector.

Bron: cobouw.nl