Europese vastgoedmarkt in 2024: kans op bodem bereikt, maar risico’s blijven
8 januari 2024
De Europese vastgoedmarkt staat voor een belangrijke weegschaal. Aan de ene kant is de markt in een neerwaartse spiraal beland, met dalende prijzen, leegstand en verliezen voor vastgoedbedrijven en banken. Aan de andere kant is de rente sinds kort aan het dalen, wat de markt kan helpen.
Herfinancieringsgolf
De grootste problemen op de markt zijn veroorzaakt door de herfinancieringsgolf. Vastgoedbedrijven moeten miljarden aan leningen aflossen en nieuwe kredieten afsluiten. Maar door de gestegen rentes kunnen ze minder lenen dan nodig is om hun schulden te herfinancieren.
Dit heeft tot een aantal grote faillissementen geleid, waaronder dat van de Oostenrijkse vastgoedreus Signa Holding. Ook andere partijen, zoals de Zweedse woningbelegger Heimstaden Bostad, hebben moeite om hun schulden te herfinancieren.
Afnemende transacties
De angst voor waardedalingen verlamt de markt, waardoor transacties uitblijven. Zonder transacties is er geen goede prijsvorming en zijn partijen die moeten verkopen aan de wolven overgeleverd. Dit leidt tot lage prijzen voor vastgoed, waardoor de problemen voor vastgoedbedrijven alleen maar groter worden.
Verliezen voor banken en verzekeraars
De verliezen in vastgoed verspreiden zich naar banken en verzekeraars. Alleen al bij Signa kijken banken en verzekeraars potentieel tegen miljardenverliezen aan. Dit kan leiden tot problemen bij de financiële sector, wat de economie verder kan drukken.
Renteverlaging biedt redding
De belangrijkste hulp kan komen van de recente scherpe daling van de kapitaalmarktrente. Deze rente is de basisrente waarop vastgoedbedrijven leningen afsluiten. Een lagere rente betekent dat vastgoedbedrijven goedkoper kunnen lenen, waardoor ze hun schulden makkelijker kunnen herfinancieren.
Opportunistische kopers melden zich
Enkele partijen doen goede zaken door te profiteren van de lage prijzen. Vastgoedbelegger Brookfield en vermogensbeheerder Morgan Stanley trokken bij SBB tegen een lage prijs een deel van de vastgoedportefeuille naar de eigen invloedssfeer. Private-equityhuis Apollo investeerde $1 mrd in een woningportefeuille van Vonovia in ruil voor een naar verluidt vorstelijk dividend.
Alternatieve geldverstrekkers
Banken scherpen leenvoorwaarden aan en draaien de kredietkraan dicht, maar er zijn wel andere vermogende partijen die een goede risico-rendementverhouding zien ontstaan. Deze partijen kunnen tegen een hoge rente en voldoende zekerheden vastgoedfinancieren.
Bron: fd.nl