Energieverbruik datacenters dwingt tot innovatieve oplossingen
16 januari 2023
Het energieverbruik van datacenters zorgt voor de nodige kopzorgen sinds de prijzen voor gas en stroom fors zijn gestegen. De beheerders van datacenters stonden nooit echt open voor innovatie. Continuïteit is een groot goed. Dat strookt niet met nieuwe dingen proberen die misschien zouden kunnen werken. Als het datacenter stilvalt dan heeft dat verstrekkende gevolgen. Maar de tijden veranderen. Niet alleen stijgen de prijzen, ook is er de krapte op het elektriciteitsnet. Die zorgt ervoor dat er nog maar beperkt ruimte is voor datacenters, in sommige regio’s kunnen er sowieso geen nieuwe bij.
Toch interesse voor innovatie
Ondanks dat datacenters niet staan te trappelen om over te schakelen op alternatieve energievoorziening lijkt er nu toch een kentering aan te komen. Die wordt ingegeven door de hoge kosten voor stroom. Het energieverbruik is immers fors en daarmee ook de rekening van het energiebedrijf. Zo is er iXora, een startup die een innovatief koelsysteem voor datacenters op de markt wil brengen. Een eerste succes is er al, iXora sloot een overeenkomst met Lubrizol, een investeringsbedrijf dat eigendom is van de Amerikaan Warren Buffett. Dit is niet het enige succesverhaal. Ook het bedrijf Leafcloud uit Amsterdam doet goede zaken. Zij plaatsen serverunits in appartementengebouwen. De warmte die de servers produceren doet dienst als verwarming voor de woningen.
Koelen met vloeistof
De truc is om de servers in datacenters te koelen met vloeistof in plaats van met lucht zoals dat nu meestal gebeurt. Een datacenter verbruikt ongeveer een derde van zijn energie om te koelen. Als servers niet worden gekoeld raken ze oververhit en branden door. Dat geldt ook voor onze eigen laptop of PC. Koelen met vloeistof is veel efficiënter dan met lucht. Daar komt bij dat de opgewarmde vloeistof kan worden hergebruikt om huizen of kantoren te verwarmen. Een tweede voordeel is dat vloeistof beter koelt dan lucht. Met vloeistof kunnen grotere servers worden gekoeld. De energiekosten voor de koeling kunnen met soms wel 25% worden verlaagd. Om het inefficiënt koelen van servers terug te dringen worden er verschillende systemen ontwikkeld. Zo is er ook een bedrijf, Incooling, dat op een innovatieve manier heeft ontwikkeld om de chip in een server te koelen. Dit is namelijk het enige onderdeel dat oververhit raakt als er geen goede koeling is.
Nog een lange weg te gaan
Er is nog een lange weg te gaan. Een kleinere clouddienst moet opboksen tegen giganten als Apple, Google en Microsoft. Dat is geen eenvoudige zaak. Het energieverbruik van datacenters omlaag brengen heeft dus nog best wat voeten in de aarde. Maar de startups die nu proberen hun innovaties aan de man te brengen zetten toch steeds kleine stappen vooruit.
Bron: Het Financieele Dagblad