Energielabels van kantoren onder de maat: een derde voldoet niet, bij de overheid zelfs de helft
4 oktober 2024
Kantoren blijven achter op labelverplichting
Uit een recente brief van minister Mona Keijzer blijkt dat veel kantoren in Nederland nog altijd niet voldoen aan de energielabel C-verplichting. Sinds begin 2023 moeten alle kantoorgebouwen minimaal een C-label hebben, maar in 36 procent van de gevallen gebeurt dat niet. Bij 9 procent is het label te laag en bij 27 procent ontbreekt het zelfs helemaal. Wat vooral opvalt: de Rijksoverheid scoort slechter dan het landelijke gemiddelde, met meer dan de helft van haar kantoren die niet aan de eisen voldoet.
Defensie en COA blijven achter
Hoewel het Rijksvastgoedbedrijf met een score van 93 procent relatief goed presteert, zijn er bij andere overheidsinstanties zoals Defensie en het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) grote problemen. Bij Defensie voldoet slechts 3 procent van de kantoren aan de labelverplichting, en bij het COA is dit 24 procent. Deze cijfers benadrukken de uitdagingen waarmee de overheid zelf kampt op het gebied van duurzaamheid.
Handhaving langzaam op gang
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de handhaving van de energielabelregels, maar pas 58 procent van hen is daadwerkelijk begonnen met controleren. De meeste gemeenten sturen eerst waarschuwingsbrieven naar overtreders, en slechts in 24 gevallen is een dwangsom opgelegd. Hoewel het aantal kantoren met een toereikend label groeit, gaat dit slechts langzaam: van 63 naar 64 procent in een jaar tijd.
Kleinere kantoren lopen vaker achter
Kleinere kantoorgebouwen blijken vaker in overtreding dan grotere panden. Slechts 78 procent van de kantooroppervlakte voldoet aan de energielabel-eisen. Grotere panden zijn vaak in handen van institutionele beleggers, die beter op de hoogte zijn van de regelgeving. Kleinere panden, die vaker in bezit zijn van particulieren, blijven hierbij achter.
Kritieke fouten in afgegeven labels
Naast de tekortkomingen in het naleven van de labelverplichting, blijkt ook dat er geregeld ‘kritieke fouten’ worden gemaakt bij het opstellen van energielabels. In de utiliteitsbouw gaat het om 10 procent van de gevallen. Minister Keijzer wil het toezicht op energie-prestatieadviseurs aanscherpen en heeft nieuwe beoordelingsrichtlijnen ingevoerd om het aantal fouten terug te dringen.