Eigenaren van zonnepanelen krijgen van Eneco veel minder uitgekeerd voor hun teruggeleverde stroom
4 september 2022
Eneco, één van de grootste energiemaatschappijen in Nederland, heeft besloten om de vergoeding voor zogenaamde terug geleverde stroom aan mensen met zonnepanelen fors te verlagen. Voorheen kregen mensen met zonnepanelen een marktconforme vergoeding voor stroom die ze zelf niet gebruikten. Die kon oplopen tot 56 cent per kWh. Maar nu gaat die zogenaamde terugleververgoeding omlaag naar 9 cent per kWh.
Nieuwe Energiewet
Voorheen gold voor de vergoeding van terug geleverde stroom een leidraad. Daarin stond dat deze vergoeding minimaal 70% van het levertarief moest bedragen. Maar deze leidraad is sinds kort niet meer van toepassing, in afwachting van de nieuwe Energiewet. Eneco was jarenlang zeer lucratief voor eigenaren van zonnepanelen, want zij ontvingen het markttarief. Na de verlaging behoort deze energieleverancier tot degenen met de laagste vergoedingen, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Overigens is niet alleen Eneco een slechte betaler voor teruggeleverde stroom, meer dan de helft van de 30 onderzochte bedrijven betaalt een vergoeding die te laag is.
16% van het leveringstarief
De vergoeding die Eneco betaalt gaat terug naar 16% van het leveringstarief. Dat is fors lager dan voorheen. De energiemaatschappij zegt in een verklaring dat het bedrijf voorheen vrijwillig een hogere vergoeding uitkeerde. Daar wordt nu vanaf gestapt. Ongeveer 20% van de klanten van Eneco met zonnepanelen levert stroom terug en ontvangt hier een vergoeding voor. De hoeveelheid loopt soms op tot honderden kWh per jaar.
Vattenfall verhoogt teruglevertarief
Daar waar Eneco besloot om het tarief voor terug geleverde stroom te verlagen, werd dat bij Vattenfall juist verhoogd. Deze van oorsprong Zweedse energiemaatschappij betaalde voorheen slechts 5,5 cent per kWh. Dit wordt nu 16,8 cent per kWh. Klanten van Essent zijn het slechtst af met terugleveren van zonnestroom; zij krijgen hiervoor slechts 5,5 cent per kWh, dat is 12% van het leveringstarief. Minister Rob Jetten van Klimaat en Energie wordt opgeroepen om een vast minimum tarief te bepalen voor teruggeleverde stroom om deze ongelijkheid op te heffen.
Bron: Het Financieele Dagblad