Een miljoen voor een appartement? In de stad heel normaal
17 april 2025
Miljoenenwoningen rukken op, vooral in stedelijke gebieden
Wat vroeger synoniem stond voor een riante villa met oprijlaan en zwembad, is anno 2025 steeds vaker een appartement op driehoog in de stad. Volgens nieuwe cijfers van taxatiebureau Calcasa zijn er het afgelopen jaar landelijk meer dan 25.000 woningen bijgekomen die een waarde van minstens één miljoen euro hebben.
In Amsterdam is die trend extra opvallend. Daar kwam alleen al in het afgelopen jaar een vijfde van alle nieuwe miljoenenwoningen bij: ruim 3000 stuks. En in tegenstelling tot de landelijke trend — waar nog maar 12% van de miljoenenwoningen een appartement is — gaat het in de hoofdstad in maar liefst 70% van de gevallen om een appartement.
Prijsstijgingen als motor achter de miljoenengrens
Sinds het dieptepunt van de woningmarkt in 2013 is het aantal miljoenenwoningen in Nederland vijftien keer zo groot geworden. Dat komt volgens Calcasa vooral door de sterk stijgende woningprijzen in de bestaande markt. Nieuwbouw speelt hierin slechts een bescheiden rol.
In totaal zijn er nu ruim 22.000 koopwoningen in Amsterdam die meer dan een miljoen waard zijn, wat neerkomt op ongeveer 16% van de hele koopwoningvoorraad in de stad. In wijken als Oud-Zuid of het Centrum is het eerder regel dan uitzondering dat een appartement in deze prijsklasse valt.
Groot verschil tussen stad en platteland
De verschuiving in het type miljoenenwoning laat zich goed zien wanneer je steden vergelijkt met dorpen. In Blaricum en Laren is het klassieke plaatje nog intact: vrijstaande villa’s met een flinke lap grond. In steden als Haarlem daarentegen is de miljoenenwoning vaak een tussenwoning, en in Amsterdam dus overwegend een appartement.
Ook kleinere plaatsen kennen inmiddels hoge concentraties van miljoenenwoningen. In relatief dure gemeenten als Bosch en Duin, Aerdenhout en Breukeleveen is het aandeel koopwoningen van een miljoen of meer inmiddels fors.
Verstedelijking en schaarste duwen prijzen verder omhoog
De opvallende groei van appartementen in het miljoensegment hangt nauw samen met de verstedelijking en de aanhoudende woningnood in de grote steden. De ruimte is schaars, de vraag is hoog, en het aanbod groeit nauwelijks mee. Daardoor schuiven ook kleinere woningen steeds vaker over de grens van één miljoen euro.
Voor wie actief is op de woningmarkt — of het nu als ontwikkelaar, belegger of makelaar is — biedt deze trend zowel kansen als uitdagingen. Want hoewel de waardeontwikkeling indrukwekkend is, roept het ook vragen op over betaalbaarheid, segmentering en de toekomst van stedelijk wonen.
Bron: fd.nl