Wanneer je een appartement koopt word je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE) van het complex. De VvE is een bij de Kamer van Koophandel ingeschreven vereniging die gemeenschappelijke zaken regelt. Denk aan groot onderhoud, schilderwerk en schoonmaakkosten. Maar ook als de lift stuk gaat of het dak moet worden gerepareerd komt de VvE in beeld, want het gaat hier immers om gemeenschappelijke kosten. Alle eigenaren betalen – meestal maandelijks – een vast bedrag aan de VvE zodat deze lopende kosten kan betalen en kan sparen voor grote uitgaven. Maar hoe staat de VvE van het appartement dat je wilt kopen ervoor? Het is verstandig dit te onderzoeken voordat je naar de notaris gaat.

De financiën van de VvE

Makelaars willen nog wel eens een appartement aanprijzen met de opmerking “actieve VvE” in de omschrijving. Maar deze kreet zegt niet zo veel. Want een VvE moet niet alleen actief zijn, het zou ook wel fijn zijn als de vereniging er een goed financieel beleid op nahoudt. Veel VvE’s besteden de administratie uit aan een specialist. Dat kost natuurlijk ook geld, maar het is vaak wel effectiever. Deze derde partij zorgt voor het incasseren van de bijdragen van de bewoners en de boekhouding en aangifte bij de Belastingdienst. Zo is de kans veel groter dat er genoeg budget is voor grote investeringen zoals dubbel glas, isolatie en andere milieumaatregelen waar veel VvE’s in de toekomst mee te maken krijgen als ze deze in het verleden nog niet hebben getroffen. Zo kan er bijvoorbeeld flinke discussie komen over laadpalen voor elektrische auto’s. Nu elektrisch rijden steeds meer in opmars is, neemt ook de behoefte aan laadpalen toe. De kosten moeten door de VvE en dus door de bewoners worden gedragen.

Checken voordat je een appartement koopt

Voordat je een appartement koopt is het verstandig om informatie over de VvE op te vragen. Lees de akte van oprichting, het reglement van zowel de vereniging als het huishoudelijk reglement. In dit laatste document staan de regels waar eigenaren zich aan moeten houden. Het is belangrijk dat je controleert of je met die regels akkoord gaat voordat je een appartement koopt. Er kunnen soms verrassende zaken in staan zoals een verbod op het houden van huisdieren of het leggen van een parketvloer. Het is ook verstandig om de verslagen van de laatste Algemene Vergaderingen te lezen. Deze stukken kun je opvragen bij de makelaar. Verder is het wijs om een blik op het jaarverslag en de jaarrekening te werpen. Heeft de VvE een spaarpot voor grote uitgaven? Zo niet dan zal de bewoners om extra geld worden gevraagd voor onvoorziene en grote investeringen. Door vooraf wat onderzoek te doen kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Bron: NRC

Aanbevolen opleiding

Professioneel VvE-Beheer

De cursus biedt u een integrale systematische benadering van VvE-beheer. Tijdens deze cursus komen ook financiële en bouwkundige begrippen aan bod zoals een meerjaren onderhoudsprognose en bouwkundige processen.

Toon modules Ga naar de opleiding >>
Splitsing in appartementsrechtenDe belangrijkste juridische aspecten omtrent het (van rechtswege) ontstaan van een VvE komen in deze module ter sprake. Er wordt onder andere ingegaan op de splitsingsvergunning, de splitsingsakte, het splitsingsreglement, het huishoudelijk reglement en de functie van het modelreglement.
Wet- en regelgeving VvE-BeheerVanwege het juridische karakter van een VvE speelt wet- en regelgeving een belangrijke rol bij het beheren van een VvE. Er wordt onder andere aandacht besteed aan aansprakelijkheden en bevoegdheden, de verplichtingen van een VvE wat betreft het reservefonds en de zorgplicht van eigenaren.
De VvE als juridische entiteitEen VvE is een rechtspersoon, dat betekent dat een VvE als organisatie opereert als een juridische eenheid. Waaruit bestaat een Vereniging van Eigenaars?
Administratief en financieel VvE-beheerOm een VvE succesvol te kunnen beheren, zijn, naast juridische en bouwkundige kennis, competenties vereist wat betreft administratief en financieel beheer. Er wordt aandacht besteed aan het organiseren van de administratie, het werken met het VvE webdossier en de noodzakelijke financiële basiskennis.
Technisch VvE-BeheerIn deze module draait het om het complete technisch beheer voor de Vereniging van Eigenaars (VvE).
Communicatie in de VvEHet organiseren en houden van een vergadering van eigenaars wordt gekenmerkt door een grote hoeveelheid aan regels. Communicatie is een belangrijk aspect bij het bijeenroepen van de vergadering, het nemen van geldige besluiten en het omgaan met geschillen.
Veiligheid in VvE-BeheerDe belangrijkste veiligheidsaspecten waar een VvE rekening mee dient te houden, zijn dakveiligheid en brandveiligheid. Het doel is om cursisten handvatten te bieden hoe zij om dienen te gaan met veiligheid binnen een VvE.
Verzekeringen voor de VvEEen VvE is volgens de wet verplicht om zich te verzekeren ten behoeve van de gezamenlijke appartementseigenaars. De verplichtingen, aandachtspunten bij het afsluiten van verzekeringen en risico's van onderverzekering komen aan bod.
Overige aandachtspunten voor de VvEWaar dient u nog meer op te letten bij het op professionele wijze beheren van een VvE? De onderwerpen die in deze module worden behandeld hebben betrekking op energie, duurzaamheid, subsidies en de welstandscommissie.
Examen Professioneel VvE-BeheerHet examen voor de cursus Professioneel VvE-Beheer.

Ook interessant


Cursus Vastgoedbeheer

De Cursus Vastgoedbeheer is een uitgebalanceerde combinatie van inhoudelijke diepgang en praktische handvatten, checklists en tips. We kennen een flexibel curriculum. Zo kunt u op elk gewenst moment starten en woont u de praktijkdagen bij op de locatie van uw voorkeur.


Opleiding Vastgoedmanagement

Deze opleiding biedt u een helder, integraal denk- en werkmodel om uw vastgoedportefeuille optimaal te exploiteren. De vele facetten van vastgoedmanagement passeren de revue. Daarnaast gaat deze opleiding in op nieuwe ontwikkelingen als Big Data & Internet of Things en welke mogelijkheden deze bieden voor de vastgoedmanager.


Op de hoogte blijven over het vakgebied?

Wij vatten het vastgoednieuws uit diverse media voor u samen en signaleren de belangrijkste vastgoedtrends. Schrijf u in onze nieuwsbrief: