Check de VvE
4 juni 2018
Wanneer je een appartement koopt word je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE) van het complex. De VvE is een bij de Kamer van Koophandel ingeschreven vereniging die gemeenschappelijke zaken regelt. Denk aan groot onderhoud, schilderwerk en schoonmaakkosten. Maar ook als de lift stuk gaat of het dak moet worden gerepareerd komt de VvE in beeld, want het gaat hier immers om gemeenschappelijke kosten. Alle eigenaren betalen – meestal maandelijks – een vast bedrag aan de VvE zodat deze lopende kosten kan betalen en kan sparen voor grote uitgaven. Maar hoe staat de VvE van het appartement dat je wilt kopen ervoor? Het is verstandig dit te onderzoeken voordat je naar de notaris gaat.
De financiën van de VvE
Makelaars willen nog wel eens een appartement aanprijzen met de opmerking “actieve VvE” in de omschrijving. Maar deze kreet zegt niet zo veel. Want een VvE moet niet alleen actief zijn, het zou ook wel fijn zijn als de vereniging er een goed financieel beleid op nahoudt. Veel VvE’s besteden de administratie uit aan een specialist. Dat kost natuurlijk ook geld, maar het is vaak wel effectiever. Deze derde partij zorgt voor het incasseren van de bijdragen van de bewoners en de boekhouding en aangifte bij de Belastingdienst. Zo is de kans veel groter dat er genoeg budget is voor grote investeringen zoals dubbel glas, isolatie en andere milieumaatregelen waar veel VvE’s in de toekomst mee te maken krijgen als ze deze in het verleden nog niet hebben getroffen. Zo kan er bijvoorbeeld flinke discussie komen over laadpalen voor elektrische auto’s. Nu elektrisch rijden steeds meer in opmars is, neemt ook de behoefte aan laadpalen toe. De kosten moeten door de VvE en dus door de bewoners worden gedragen.
Checken voordat je een appartement koopt
Voordat je een appartement koopt is het verstandig om informatie over de VvE op te vragen. Lees de akte van oprichting, het reglement van zowel de vereniging als het huishoudelijk reglement. In dit laatste document staan de regels waar eigenaren zich aan moeten houden. Het is belangrijk dat je controleert of je met die regels akkoord gaat voordat je een appartement koopt. Er kunnen soms verrassende zaken in staan zoals een verbod op het houden van huisdieren of het leggen van een parketvloer. Het is ook verstandig om de verslagen van de laatste Algemene Vergaderingen te lezen. Deze stukken kun je opvragen bij de makelaar. Verder is het wijs om een blik op het jaarverslag en de jaarrekening te werpen. Heeft de VvE een spaarpot voor grote uitgaven? Zo niet dan zal de bewoners om extra geld worden gevraagd voor onvoorziene en grote investeringen. Door vooraf wat onderzoek te doen kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.
Bron: NRC