De dwang van aardgasloos wonen
4 oktober 2018
In het jaarlijkse Prinsjesdagonderzoek vroeg de NOS wat de Nederlandse bevolking ervan vindt dat alle woningen binnen twintig jaar geen gasaansluiting meer mag hebben. Remko de Boer, die veel weet en schrijft over de omslag naar duurzame energie, vindt dit een misleidende vraag. Niettemin waren de resultaten duidelijk: niet iedereen ziet dit zitten.
Nederland hoeft pas in 2050 van het gas af en niet binnen twintig jaar. Desondanks zijn er veel gemeenten die zelf een andere deadline hanteren. Den Haag wil in 2030 geen woningen meer op aardgas en Amsterdam wil dit doel bereikt hebben in 2040. Erg ambitieus, vindt De Boer. Eigenlijk is 2050 al heel ambitieus. Dat betekent dat er wel 200 duizend woningen per jaar aangepast moeten worden.
Is het wel mogelijk?
Veel woningen zijn niet geschikt voor duurzamere manieren van verwarmen. En als een woning wel geschikt is, kost het snel zo’n 20 duizend euro om een woning aan te passen, zo onderzocht Vereniging Eigen Huis. Het gevoel van haast dat erachter zit om woningen aardgasvrij te maken, zorgt ervoor dat mensen tegen gaan stribbelen. Woningeigenaren hebben geen inspraak en dat vinden ze zacht gezegd erg vervelend.
Er lijkt haast wel sprake van dwang, vindt Remko de Boer. Zo stelde minister Wiebes dat woningeigenaren beter geen traditionele cv-ketel meer kopen. De milieuorganisaties willen de verkoop van cv-ketels zelfs verbieden, het liefst vanaf 2021. Woningeigenaren zijn niet enthousiast. Niet elke woning is geschikt voor een andere installatie dan een cv-ketel. De kosten lopen dan nog hoger op.
Is het wel nodig?
In Nederland is het huishoudelijke verbruik van aardgas zo’n 20 procent van het totale aardgasverbruik en zo’n 15 procent van het totale energieverbruik. Ongeveer 8 procent van de broeikasgassen is afkomstig van aardgas. Is het dan wel nodig om woningen aan te passen?
Nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig standaard opgeleverd zonder aardgasaansluiting. De woningen zijn zo goed geïsoleerd, dat een warmtepomp de woning prima kan verwarmen. Hierdoor zal het aardgasverbruik sowieso dalen. Bestaande woningen aanpassen is het lastige onderdeel. De vraag is welke alternatieven er zijn voor de cv-ketel. Het is aan de gemeentes om dit te onderzoeken. Maar het is nu al duidelijk dat warmtepompen niet geschikt zijn voor flats.
Vooral de woningcorporaties kunnen veel doen voor bestaande woningen. Zij bezitten ongeveer een derde van alle woningen in het land. Zij kunnen veel goedkoper woningen aanpassen dan een particulier, aangezien zij dit in veel grotere aantallen doen. Woningen die niet aangepast kunnen worden, kunnen gebruik gaan maken van groen gas. Dit is nu nog niet in grote hoeveelheden leverbaar, maar de Gasunie verwacht in 2030 dertig keer zoveel groen gas te kunnen leveren dan nu het geval is.
En de grote vraag blijft: wie betaalt wat? Doordat het gasgebruik gaat dalen, zal het stroomverbruik omhoog gaan. Dit betekent dat het elektriciteitsnetwerk aangepast moet worden. Wie betaalt dit? En wie betaalt de isolatie van woningen? Wat gaat de regering uiteindelijk beslissen?
Bron: fd.nl