Duurzaam beton is toch niet zo CO2-besparend
22 november 2018
Volgens Britse wetenschappers is duurzaam beton niet zo CO2-besparend als gedacht, zo schreven ze in het novembernummer van Global Environmental Change. De huidige boekhouding van duurzaam beton rekent niet de kosten mee waar juist een deel van de kosten van CO2-uitstoot in zit.
Geen doorberekening van CO2-uitstoot
De productie van beton zorgt voor veel CO2-uitstoot. Een maatregel om ervoor te zorgen dat deze uitstoot wordt gereduceerd, is om vliegas en slakken (restproducten van kolenverbranding en staalproductie) te mengen met het beton om de hoogte van de CO2-uitstoot te verminderen.
Het probleem ligt echter bij het feit dat er in Groot-Brittannië steeds minder vliegas en slakken op voorraad zijn door de uitfasering van kolencentrales. Dit betekent dat de voorraad uit andere landen getransporteerd moet worden. De CO2-uitstoot van deze transport wordt echter niet meegerekend in het eindproduct, zijnde het duurzame beton.
Een mondiaal probleem
De Britse onderzoekers schreven vijftien toekomstscenario’s uit waarin ervanuit wordt gegaan dat hout maar een klein deel van beton zal vervangen en waarbij ze niet de ontwikkeling meenemen van ondergrondse CO2-opslag. Doordat er geen sancties zijn opgelegd door de Verenigde Naties voor het doorberekenen van de CO2-uitstoot bij een export product en omdat blijkt dat de productie van vliegas en slakken ook de nodige CO2-uitstoot oplevert, is er geen duidelijk overzicht hoe duurzaam het eindproduct is. Wel is het in het geval van Groot-Brittannië aanzienlijk hoger als al deze kosten worden mee berekend.
Levensduur verlengen van beton enige oplossing
De enige mondiale oplossing voor dit probleem zou zijn om minder beton te gebruiken in de bouw. Echter neemt de vraag naar beton nog steeds toe. Volgens Klaas van Breugel, emeritus betonmodellering en materiaalgedrag aan de TU Delft, is de enige oplossing om te kijken of de levensduur van beton verlengd kan worden. Als beton al van 50 naar 55 jaar verlengd wordt, levert dit al ontzettend veel op.
Bron: NRC.next