Dura Vermeer boekt recordomzet, maar ziet kansen verloren gaan
17 maart 2025
Groei in alle divisies, maar zorgen blijven
Dura Vermeer heeft een uitstekend jaar achter de rug met een recordomzet van ruim €2 miljard, een groei van meer dan 10%. De werkvoorraad was nog nooit zo groot, en ook de winst steeg flink. Toch klinkt er geen onverdeeld optimisme vanuit de directie. “Ja, het gaat beter dan verwacht,” zegt bestuursvoorzitter Job Dura. “Maar de vertragingen in vergunningen en het stikstofdossier zorgen ervoor dat we veel meer hadden kunnen bouwen.”
De grootste belemmering blijft volgens Dura de traag verlopende vergunningverlening. Gemeenten kampen met capaciteitsproblemen, waardoor het soms jaren duurt voordat een bouwproject daadwerkelijk kan starten. Dit remt niet alleen de groei van Dura Vermeer, maar belemmert ook de bredere economie.
Stikstof blijft een blok aan het been
Naast vergunningen blijft stikstof een groot struikelblok. Financieel directeur Lowick Barg benadrukt dat zonder deze rem op de bouw het bedrijf waarschijnlijk nog harder had kunnen groeien. “Het woningtekort is inmiddels een groot maatschappelijk probleem. Als het stikstofdossier sneller werd opgelost, hadden we veel meer woningen kunnen bouwen.”
Dura pleit daarom voor een duidelijker beleid vanuit de overheid. In plaats van eindeloos te discussiëren over depositiewaarden, zouden er concrete plannen moeten komen om de uitstoot te verminderen. “Meer regie en meer geld zijn nodig om dit probleem echt aan te pakken,” stelt hij.
Tekort aan personeel en betaalbaarheid woningen
Naast regelgeving speelt ook het tekort aan technisch personeel de sector parten. “We moeten met minder mensen meer doen,” zegt Dura. Dit betekent volgens hem niet dat Dura Vermeer een eigen woningfabriek opzet, zoals sommige concurrenten doen, maar wel dat er meer wordt ingezet op modulair bouwen en andere innovaties.
Een ander knelpunt is de betaalbaarheid van woningen. De overheid stelt dat twee derde van de nieuwe woningen betaalbaar moet zijn, maar door gestegen bouwkosten wordt dat een steeds grotere uitdaging. “De rekensom wordt wel heel lastig,” aldus Dura.
Geen extreme groeiplannen, maar wel strategische overnames
Ondanks de uitdagingen heeft Dura Vermeer geen torenhoge groeidoelstellingen. “We willen geen logge organisatie worden,” zegt Dura. Groei zal vooral komen door autonome groei en strategische overnames van gespecialiseerde bedrijven die de bestaande activiteiten versterken.
In tegenstelling tot sommige concurrenten ziet Dura geen grootschalige consolidatie in de top van de bouwsector. “We zijn een familiebedrijf en dat blijven we. Dat is onze kracht.”
Focus op duurzaamheid ondanks veranderende regelgeving
Dura Vermeer blijft inzetten op duurzaamheid, ondanks politieke verschuivingen die milieueisen soms afzwakken of uitstellen. Wel pleit Barg voor een soepeler beleid rondom de CSRD-rapportageplicht, die bedrijven verplicht uitgebreid te rapporteren over duurzaamheidsprestaties. “Wij kunnen het nog aan, maar voor kleine bedrijven is de regeldruk veel te zwaar.”
Vooruitblik: stabiele groei, maar onzekerheden blijven
Voor 2025 verwacht Dura Vermeer opnieuw groei, zowel in omzet als resultaat. Toch waarschuwt Dura dat geopolitieke spanningen en economische onzekerheden snel voor verandering kunnen zorgen.
De focus blijft liggen op margeverbetering. “Met 2,9% nettowinst lopen we nog te veel risico’s. We willen naar 4% om buffers op te bouwen en te investeren in veiligheid, duurzaamheid en onze medewerkers,” aldus Dura.
Barg vult aan: “De vraag is enorm, waardoor we vaker nee kunnen zeggen tegen ongunstige aanbestedingen. We kiezen bewuster voor projecten met gezonde marges en maatschappelijke impact.”
Bron: cobouw.nl