Drystack bouwt huizen met bakstenen zonder cement
9 oktober 2022
Dennis Deen was eigenaar van twee bedrijven: een bedrijf dat steigers bouwt en een metselbedrijf. Cement, nodig bij het metselen van bakstenen, is verantwoordelijk voor 5% van de totale CO2 uitstoot. Dat zette Deen aan het denken. Hij ontwikkelde een stapelbare baksteen. Bij het verwerken is geen cement meer nodig. Inmiddels staan er in diverse steden woningen met deze nieuwe baksteen. Ze zijn onder andere te vinden in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Hoorn. Drystack, het nieuwe bedrijf van Dennis, heeft inmiddels patent op deze vinding.
Bakstenen met kliksysteem
In de bakstenen worden gaatjes geboord. Die zijn nodig voor een frame van nylon (polyamide). Hierop wordt vervolgens de volgende baksteen geklikt. In 2022 werden er op die manier zo’n 600.000 bakstenen gestapeld. Drystack verwacht de productie in 2023 te kunnen opvoeren naar 3 miljoen steden. Er staan nieuwe projecten op stapel in onder andere Alkmaar en Delft. Daarnaast is er belangstelling in het buitenland. Deen wilde een systeem dat eenvoudig was om te leren. Daarnaast moest het mogelijk worden om onder alle weersomstandigheden te werken. Metselen met cement kan niet als het vriest. De gaatjes worden geboord door machines met diamantboren. Die zijn nagenoeg onverslijtbaar. Omwille van de afwerking gaat er nu vaak nog wel een laagje cement overheen. Maar nodig is dat niet, omdat huizen al water- en luchtdicht worden gemaakt met isolatie.
Circulair bouwen
Een groot pluspunt van de stapelbare baksteen is dat hij prima hergebruikt kan worden. Circulair bouwen moet de norm worden in de toekomst. De vinding van Deen wekte dan ook snel interesse van de markt. Om een goede start te maken was er geld nodig. De bank wilde niet investeren, want er waren geen cijfers over voorgaande jaren. Met hulp van investeerders lukte het uiteindelijk wel. Onder andere projectontwikkelaar Flow Real Estate en bouwer Dura Vermeer staken geld in Drystack. Voldoende personeel vinden wordt nog een uitdaging. Deen wil de komende jaren 30 machines laten draaien die de bakstenen met gaatjes leveren. Daarnaast moeten er mensen worden opgeleid tot ‘droogstapelaar’. VMBO-scholen reageren nu al enthousiast. Omdat het ‘schoon’ werk is, is er ook interesse bij meisjes.
Bron: Het Financieele Dagblad