Drijvende steden als de toekomst van wonen
14 oktober 2024
Koen Olthuis, de oprichter van Waterstudio, gelooft dat de toekomst van wonen drijvend is. Tijdens een werk- en vakantiereis door de Verenigde Staten ziet hij Las Vegas als een ‘proeftuin’ voor nieuwe concepten. “Wat mij intrigeert aan deze stad is de korte levensduur van gebouwen. Ze worden constant vervangen door nog grotere, betere ontwerpen,” vertelt Olthuis vanuit Las Vegas. Hij is gefascineerd door hoe de stad zich telkens opnieuw uitvindt om mensen aan te trekken, en ziet parallellen met de toekomstige woningbouw in Nederland.
Drijvende concepten in opkomst
Olthuis werd internationaal bekend door zijn innovatieve benadering van bouwen op water, met projecten zoals drijvende villa’s in Nederland en een drijvende wijk op de Malediven. Hij benadrukt dat deze projecten niet alleen spectaculaire architectuur zijn, maar ook een oplossing bieden voor klimaatverandering. “We bouwen zonder littekens, ruimte lenen van de natuur zonder deze permanent te beschadigen,” aldus Olthuis.
Het potentieel van drijvende steden
Volgens Olthuis bieden drijvende steden een manier om in te spelen op de woonbehoeften in overvolle steden, zoals Amsterdam. Zijn visie? Appartementencomplexen op het water, toegankelijk voor iedereen, in plaats van enkel luxe villa’s. “We kunnen betaalbare, modulaire woningen bouwen die net zo comfortabel zijn als woningen op het land,” zegt hij. Dit zou niet alleen de woningnood kunnen verlichten, maar ook helpen bij het omgaan met overstromingen en de stijgende zeespiegel.
De technologie achter stabiele waterwoningen
Een van de uitdagingen bij het bouwen op water is stabiliteit, vooral bij stormen. Waterstudio werkt met technieken zoals spudpalen die woningen stevig op hun plek houden, zelfs bij zware weersomstandigheden. “In Miami hebben we net een waterwoning afgeleverd die met één druk op de knop omhoog kan worden gebracht om stormen te ontwijken,” legt Olthuis uit. Deze technologieën kunnen volgens hem ook worden toegepast in Nederland, waar de behoefte aan innovatieve woonoplossingen groeit.
Nederland blijft achter
Hoewel Nederland bekendstaat als waterland, loopt het land volgens Olthuis niet voorop als het gaat om drijvende woningbouw. Hij wijst op de strikte regels en het gebrek aan experimentele bouwlocaties als oorzaken. “We zitten vast in traditioneel denken,” zegt hij. Toch blijft Olthuis optimistisch dat de toekomst van wonen drijvend zal zijn. Zijn hoop is dat Nederland deze innovatie zal omarmen voordat een grote crisis dat afdwingt.
Bron: nrc.nl