Deloitte Amsterdam gaat zijn kantoorgebouw klaar maken voor de toekomst met behulp van IoT (Internet of Things). Er worden zo’n 30.000 sensoren geïnstalleerd, waardoor men efficiënter kan gaan werken en het kantoorpand beter beheerd kan worden.

Deloitte is gevestigd in ‘The Edge’, een hypermodern kantoorpand dat geheel klimaatneutraal is. Het pand heeft driedubbelglas en heeft zonnecellen en verschillende energiezuinige installaties. Maar het bedrijf wil verder. Door IoT te gaan gebruiken, wil Deloitte de IT-infrastructuur verbeteren. Hiervoor is Aruba Networks ingeschakeld.

Bert Leegwater, van Aruba Networks, legt uit dat door de sensoren het beheer en het onderhoud van het netwerk een stuk makkelijker wordt. Nieuwe gebruikers en apparaten kunnen daardoor eenvoudig toegevoegd worden. “Het zorgt bovendien voor het creëren van een enkel data-lake vanuit honderden losstaande datapunten, wat duidelijkheid biedt over het gebruik van het gebouw en de bijbehorende trends.”

Bedrijfsprocessen worden geoptimaliseerd

De sensoren die gebruikmaken van IoT, doen meer dan alleen het netwerk moderniseren. Ze registreren ook hoe het pand gebruikt wordt. Zo wordt in één keer duidelijk welke ruimtes op welke momenten bezet worden, hoe de medewerkers zich door het gebouw bewegen, wat de temperatuur is en hoe het grondstofverbruik eruitziet. Dit zorgt ervoor dat er flink bespaard kan worden op bijvoorbeeld waterverbruik en energiekosten.

Het kantoor fungeert met het nieuwe netwerk ook gelijk als laboratorium. Deloitte kan opdrachtgevers laten zien wat de sensoren doen, en hoe IoT werkt en welke voordelen het heeft. Zo wordt het voor opdrachtgevers gelijk duidelijk hoe handig het is als de medewerkers en de apparaten altijd verbonden zijn.

Met IoT wordt een gebouw een stuk ‘slimmer’, wat het ook gelijk meer toekomstbestendig maakt. Dit is voor andere sectoren ook heel interessant. Deze technologie is namelijk ook heel goed bruikbaar voor bijvoorbeeld de tuinbouw of de financiële sector.

Bron: Consultancy.nl

Aanbevolen opleiding

Business Case voor Vastgoedontwikkeling

In de hedendaagse vastgoedmarkt is stilzitten geen optie. Tijdens deze opleiding leert u over de nieuwste trends, waarbij de nadruk ligt op duurzame ontwikkeling, creativiteit en procesinnovatie. U leert om integraal vastgoedprojecten te realiseren en te verbeteren. Harder werken is eindig, slimmer werken is oneindig.

Toon modules Ga naar de opleiding >>
Introductieles Business Case voor Vastgoedontwikkeling
Kernmodule Business CaseEen heldere Business Case is een voorwaarde voor het starten van een project.
VastgoedwaardeEen belangrijke doelstelling van vastgoed is dat het toegevoegde waarde creëert voor de (eind)gebruikers en voor alle deelnemers in de keten van het bouw- en beheerproces.
Opbrengsten en kostenInzicht in de waarde van vastgoed en in de exploitatie (zowel kosten als opbrengsten) is een voorwaarde voor het nemen van goede investeringsbeslissingen.
RisicomanagementHet doel van risicobeheersing is niet enkel om deze ongewenste gebeurtenissen te benoemen, maar ze ook te kwantificeren en er vervolgens beheersmaatregelen voor te treffen.
ConceptontwikkelingIn de module Conceptontwikkeling wordt gewerkt vanuit een filosofie waarin het samenbrengen van de functionele behoeften en de vormgeving centraal staat. Vanuit deze relatie wordt gewerkt aan sterke concepten voor een succesvolle ontwikkeling.
Projectmanagement Prince2TM BCVGOProjectmanagement is de verantwoordelijkheid neerleggen waar deze thuishoort en van elke werknemer of onderaannemer kwaliteit eisen. Een juiste contractvorm in combinatie met goed georganiseerde audits bevat incentives om het werk in één keer goed te doen.
Ontwerp- & bouwproces en kwaliteitsborgingNadrukkelijk wordt aandacht gegeven aan Bouw Informatie Management Systemen (BIM), het Programma van Eisen (PvE) en een Programma van Wensen (PvW).
CommunicatieDe eindkwaliteit van een gebouw wordt in hoge mate bepaald door de aansluiting tussen de gevraagde en de geleverde prestaties, waarbij communicatie een belangrijke rol speelt.
HerontwikkelingDe haalbaarheid van vastgoedconcepten in bestaand vastgoed is afhankelijk van de markt en de kosten van transformatie.
Publiek- en privaatrechtDe cursist leert methoden om snel te inventariseren in hoeverre het ontwerp of gebouw(complex) voldoet aan gestelde wet- en regelgeving.

Ook interessant


Exploitatiemanagement & Smart buildings

De aanpak van het vastgoed op tactisch niveau. Om de exploitatie en het beheer van het vastgoed goed aan te kunnen sturen, is een ’Vastgoedkader' nodig waarin de gewenste toestand van het vastgoed is beschreven. Aandacht wordt besteed aan het bepalen van kritische succesfactoren om te komen tot een rendabele verantwoorde exploitatie van het vastgoed.


Opleiding Vastgoedmanagement

Deze opleiding biedt u een helder, integraal denk- en werkmodel om uw vastgoedportefeuille optimaal te exploiteren. De vele facetten van vastgoedmanagement passeren de revue. Daarnaast gaat deze opleiding in op nieuwe ontwikkelingen als Big Data & Internet of Things en welke mogelijkheden deze bieden voor de vastgoedmanager.


Cursus Vastgoedbeheer

De Cursus Vastgoedbeheer is een uitgebalanceerde combinatie van inhoudelijke diepgang en praktische handvatten, checklists en tips. We kennen een flexibel curriculum. Zo kunt u op elk gewenst moment starten en woont u de praktijkdagen bij op de locatie van uw voorkeur.


Business Case voor Vastgoedontwikkeling

In de hedendaagse vastgoedmarkt is stilzitten geen optie. Tijdens deze opleiding leert u over de nieuwste trends, waarbij de nadruk ligt op duurzame ontwikkeling, creativiteit en procesinnovatie. U leert om integraal vastgoedprojecten te realiseren en te verbeteren. Harder werken is eindig, slimmer werken is oneindig.


Op de hoogte blijven over het vakgebied?

Wij vatten het vastgoednieuws uit diverse media voor u samen en signaleren de belangrijkste vastgoedtrends. Schrijf u in onze nieuwsbrief: