De vrije huurmarkt in crisis

8 augustus 2024

De vrije huurmarkt in Nederland verkeert in zwaar weer. Veel particuliere huisbazen verkopen hun woningen, en ook institutionele beleggers trekken zich terug. Dit leidt tot een afname van huurwoningen die worden omgezet in koopwoningen.

Beleid van Stef BlokAppartementen mogen meer kosten

Tijdens het kabinet-Rutte-Asscher van 2012-2017 was het stimuleren van de vrije huurmarkt een belangrijke prioriteit voor woonminister Stef Blok. Hij stelde dat de huurmarkt werd verstoord door overheidssubsidies zoals huursubsidies voor sociale woningen en hypotheekrenteaftrek voor koopwoningen.

Om een gezonde woningmarkt te creëren, werden de sociale huren verhoogd via een verhuurdersheffing en werd de hypotheekrenteaftrek beperkt. Dit beleid moest leiden tot een vrije huurmarkt die betaalbare keuzes bood en arbeidsmobiliteit en welvaartsgroei bevorderde.

Gebrek aan bouwlocaties

Het idee achter Bloks beleid was op zich logisch en de vrije huursector groeide aanvankelijk snel. Echter, het ontbrak aan nieuwe bouwlocaties voor de vrije huursector. Blok zag de noodzaak niet in van overheidsregie op dit vlak, waardoor beleggers sociale huurwoningen en koopwoningen opkochten, wat de woningvoorraad verder onder druk zette.

Hierdoor werden huurprijzen in de vrije sector bepaald door de maximale betaalbaarheid van huurders, wat vooral jongeren in grote steden zwaar trof.

Effect van de Wet betaalbare huur

De invoering van de Wet betaalbare huur was onvermijdelijk om woekerhuren tegen te gaan. Echter, dit beleid zou niet mogen leiden tot een verdere afname van het woningaanbod. Bovendien heeft de combinatie met strengere fiscale maatregelen in box 3 de verhuurmarkt voor particulieren onaantrekkelijk gemaakt, wat het aanbod verder reduceert.

Rol van De Nederlandsche Bank

Ook De Nederlandsche Bank speelt een rol in de huidige crisis. Door huurwoningbeleggingen als even risicovol te beschouwen als aandelen of kantoren, worden pensioenfondsen gedwongen hun woningbeleggingen af te stoten. Dit is onterecht, aangezien huurinkomsten stabiel zijn en een goede bescherming bieden tegen inflatie, wat past bij de lange termijnvisie van pensioenfondsen.

Bron: fd.nl