De toekomst van biobased bouwen: een kans voor boeren en de bouwsector
8 oktober 2024
De Rijksoverheid heeft ambitieuze plannen: over zes jaar moet dertig procent van de huizen in Nederland worden gebouwd met dertig procent biobased bouwmaterialen. Momenteel is dit aandeel slechts 2-3%, dus er ligt een flinke uitdaging op tafel. Maar waar ligt de oplossing? Het antwoord kan wel eens dichterbij zijn dan we denken.
Materialentransitie: de weg naar een duurzamere bouwsector
In het televisieprogramma ‘Bouwen met de boer’, te zien op NPO 2, volgen we pioniers die aan de slag gaan met lokale, natuurlijke bouwmaterialen. Zij zijn de koplopers van de zogeheten materialentransitie, waarin traditionele, vervuilende materialen zoals beton en staal steeds vaker plaatsmaken voor biobased alternatieven. Deze verandering biedt niet alleen nieuwe kansen voor de bouwsector, maar ook voor boeren, die hun land kunnen gebruiken voor het telen van duurzame gewassen.
Van koeien naar gras: het inspirerende verhaal van boer Koos
Een mooi voorbeeld is boer Koos Vos uit Drenthe. Nadat hij zijn veestapel moest opgeven, vond hij een nieuwe manier om zijn landbouwgrond in te zetten. Door olifants- en mammoetgras te verbouwen, levert hij nu bouwmaterialen die als isolatie in huizen kunnen worden gebruikt. Dit soort gewassen kunnen in heel Nederland geteeld worden, afhankelijk van de bodem en het klimaat. Denk aan stro, vezelhennep, lisdodde en zelfs bamboe.
Bouwboeren in actie: tiny houses van hennep
Luc en Wout de Wit, beter bekend als de Bouwboeren, telen hennep in Utrecht en zijn van plan om hiermee biobased tiny houses te bouwen. Deze manier van bouwen laat zien dat duurzaam wonen niet alleen een toekomstvisie is, maar nu al wordt gerealiseerd. Het laat ook zien hoe landbouw en woningbouw hand in hand kunnen gaan.
Biobased bouwen: niche of de toekomst?
Hoewel biobased bouwen in Nederland nog geen grootschalige ontwikkeling is, zijn er wereldwijd inspirerende voorbeelden te vinden. Landschapsarchitect Julia Watson, internationaal bekend om haar pleidooi voor een betere balans tussen landbouw, natuur en woningbouw, laat ons een stap verder kijken. In de bossen ten noorden van New York staat the Fab Tree Hab, een paviljoen waar mensen, dieren en planten samenleven. Gedeeltelijk gebouwd met… wilgen! Dit experiment toont aan hoe ver biobased bouwen kan gaan als we de natuur echt als bouwpartner omarmen.
Een kans voor de vastgoedprofessional
Voor professionals in de vastgoedsector biedt deze ontwikkeling interessante perspectieven. Niet alleen zijn biobased bouwmaterialen beter voor het milieu, ze zorgen ook voor een gezonder leefklimaat en dragen bij aan natuurherstel. Bovendien ligt hier een kans om als vastgoedprofessional een rol te spelen in de groei van deze duurzame markt. Het loont dus zeker de moeite om deze transitie op de voet te volgen en wellicht zelfs een stap vooruit te zetten in biobased vastgoedontwikkeling.
Bekijk deze documentaire op vpro.nl
Bron: vpro.nl