De hoogste houten woontoren ter wereld: een blik op de toekomst zonder beton

21 oktober 2024

De Rotterdamse ontwikkelaar NICE Developers laat zien dat een wolkenkrabber volledig in hout gebouwd kan worden, zonder betonnen kern. Dit innovatieve project toont de potentie van circulaire bouw en een enorme CO2-reductie. Het prototype, de NICE Tower, is met een hoogte van 140 meter ontworpen als ‘s werelds hoogste circulaire houten woontoren.

Waarom een houten toren zonder beton?Nederland gaat voor houtbouw op Klimaattop in Glasgow

De NICE Tower maakt gebruik van hout voor zowel de draagconstructie als de liftkern, wat leidt tot een drastische vermindering van de CO2-uitstoot. Terwijl traditionele torens gemiddeld 450 kilo CO2 per vierkante meter uitstoten, brengt dit project het terug naar slechts 139 kilo per vierkante meter. Dit betekent dat je binnen dezelfde CO2-footprint drie van deze biobased torens zou kunnen bouwen. Het bewijs voor de technische haalbaarheid komt voort uit eerdere successen, zoals het SAWA-project in Rotterdam.

Circulaire bouw: losmaakbaar en herbruikbaar

Het ontwerp van de NICE Tower is volledig circulair. Alle onderdelen zijn losmaakbaar, wat betekent dat ze uit elkaar gehaald en hergebruikt kunnen worden. De houten constructie is voorzien van stevige windverbanden die zorgen voor de nodige stabiliteit. Deze kruisverbanden worden gekoppeld aan de hoofddraagconstructie, waardoor de toren even stabiel is als een betonnen gebouw.

Beukenhout en slimme verbindingen

Voor de constructie van de toren wordt gebruikgemaakt van beukenhout in plaats van naaldhout. Beukenhout is zes keer sterker, waardoor de kolommen en windverbanden slanker kunnen worden uitgevoerd. Dit bespaart ruimte en biedt extra verhuurbaar vloeroppervlak. De kern en vloeren van de toren worden gerealiseerd met kruislaaghout, wat bijdraagt aan de circulaire ambities van het project. Voor de verbinding van alle onderdelen zijn miljoenen schroeven nodig, maar er komt geen beton aan te pas.

Paris Proof en klaar voor de toekomst

Dankzij de enorme CO2-besparing voldoet de NICE Tower aan de strenge Paris Proof-norm van 2030, volgens berekeningen van Merosch. Hoewel de bouwtechniek vernieuwend is, blijft de vraag naar de financiële haalbaarheid. Architect en ontwikkelaar Robert Winkel benadrukt echter dat het project, met een beperkte winstmarge van 5 procent, net als het SAWA-project rendabel is.

Toekomst van houten hoogbouw in Rotterdam

Hoewel het nog onduidelijk is wanneer en waar de NICE Tower gebouwd zal worden, heeft de gemeente Rotterdam met belangstelling gereageerd op het innovatieve idee. Dit project markeert een belangrijke stap in de richting van duurzame en circulaire hoogbouw, waarbij beton wordt ingeruild voor hout, zonder concessies te doen aan stabiliteit of veiligheid.

Bron: cobouw.nl