De bouwsector aan de slag: efficiëntie als sleutel tot succes
12 september 2024
Bouwproductiviteit onder druk
De productiviteit in de bouwsector is al jaren een punt van zorg. Terwijl de vraag naar nieuwe woningen en verduurzaming toeneemt, blijven de beschikbare arbeidskrachten schaars. Dit leidt tot stagnatie in de groei en brengt toekomstige bouwprojecten in gevaar. Volgens Jan van der Doelen, sectorbankier bij ING, is er maar één oplossing: efficiënter bouwen door de arbeidsproductiviteit te verhogen. Digitalisering en industrialisering worden vaak als oplossingen aangedragen, maar de resultaten blijven achter bij de verwachtingen.
Industrialisering en de valkuilen
Een belangrijke barrière voor industrialisering in de bouw is de noodzaak tot flexibiliteit. Bouwbedrijven investeren niet snel in fabrieken vanwege de hoge vaste kosten en de onvoorspelbaarheid van de markt. Een fabriek moet jarenlang vol benut worden om rendabel te zijn, maar de schommelingen in de vraag maken dat riskant. Ook is het voor bouwbedrijven lastig om massaproductie internationaal af te zetten, zoals de industrie dat wel kan.
Digitalisering: kansen en beperkingen
Digitalisering lijkt een voor de hand liggende oplossing om de productiviteit te verhogen. Toch blijkt uit onderzoek dat de grootste voordelen al zijn benut. Tussen 2010 en 2015 vond er een digitaliseringsslag plaats, maar verdere vooruitgang vereist aanzienlijke investeringen. Grote bedrijven zijn bereid om hierin te investeren, maar kleinere bedrijven zijn vaak afwachtend. Dit komt deels door de hoge kosten en de onzekerheid of deze investeringen daadwerkelijk zullen renderen.
De uitdaging van maatwerk in de bouw
Een ander obstakel voor digitalisering in de bouw is de complexiteit van bouwprojecten. Waar in de industrie de specificaties en afmetingen vanaf het begin vastliggen, is er in de bouw vaak sprake van voortdurende veranderingen. Dit maakt het moeilijk om processen volledig te automatiseren. Bovendien zorgt de voortdurende stroom van nieuwe informatie ervoor dat digitalisering soms juist extra werk genereert, doordat alle betrokken partijen deze informatie moeten verwerken.
De toekomst: meer digitalisering en innovatie
Ondanks de uitdagingen is er een groeiende consensus dat de bouwsector moet blijven innoveren om te kunnen voldoen aan de eisen van de toekomst. Twee veelbelovende technieken zijn digital twins en kunstmatige intelligentie (AI). Deze technologieën bieden mogelijkheden om gebouwen en infrastructuur nauwkeuriger te modelleren en efficiënter te onderhouden. Echter, de implementatie hiervan vraagt om een grotere bereidheid tot verandering binnen de sector.
Het belang van samenwerking
Hoewel de bouwsector nog niet volledig gedigitaliseerd is, werkt deze wel samen met partners om de uitdagingen van vandaag het hoofd te bieden. Een cruciale factor hierbij is het afstemmen van informatiestromen. Alleen als alle partijen in de keten effectief samenwerken, kan verdere digitalisering succesvol worden doorgevoerd. De wil om te veranderen is er zeker, merkt Van der Doelen op, maar het proces zal niet eenvoudig zijn.
Bron: cobouw.nl