Kan de coronacrisis positieve gevolgen hebben op de langere termijn?
29 juni 2020
De uitbraak van corona en de intelligente lockdown die daarop volgde dwongen veel mensen ertoe om anders te gaan werken. Meer thuiswerken en op een andere manier vergaderen, we maakten het ons razendsnel eigen. Veel mensen willen deze situatie graag zo houden. Het kantoor moet een ontmoetingsplaats worden voor overleg en contact met collega’s, maar veel werk kan net zo goed thuis worden gedaan. Minder verkeer op de weg, minder files. Maar er is nog een belangrijk pluspunt: Deze nieuwe manier van werken kan ook leiden tot meer spreiding van de bevolking over Nederland. Je woonplaats is immers veel minder belangrijk als je niet dagelijks in de file staat om op tijd op kantoor te zijn.
Meer flexibiliteit in werk en studie
Willen we dat de goede dingen die de coronacrisis heeft voortgebracht in de toekomst ook blijven, dan moet er natuurlijk wel wat gebeuren. Als het kantoor alleen nog een ontmoetingsplaats is, dan moet thuiswerken goed worden gefaciliteerd. Als we meer spreiding willen in het openbaar vervoer en op de weg dan moet ook het onderwijs willen meewerken aan spreiding van lestijden en colleges en de mogelijkheid voor online studeren ook blijven aanbieden als corona daar geen noodzaak meer voor geeft.
Meer spreiding voor wonen en werken
Als je niet meer iedere dag naar kantoor hoeft, dan kun je ook buiten de Randstad gaan wonen. Daar waar meer ruimte is en waar ook goede voorzieningen zijn. Kleinere theaters krijgen mogelijk meer kansen omdat een aantal van de coronaregels, zoals een beperkt aantal bezoekers bij een voorstelling, voorlopig nog blijven. Bedrijventerreinen die nu grotendeels ongebruikt blijven kunnen worden getransformeerd tot plekken waar wonen, werken en ontspannen prima samengaan. Als er nu slimme keuzes worden gemaakt kan de coronacrisis de maatschappij wellicht veel positiefs gaan brengen.
Bron: Het Financieele Dagblad