Een circulaire economie in 2050 lijkt minder onhaalbaar dan gedacht
22 april 2021
Als er wordt gesproken over een circulaire economie in 2050 fronsen veel mensen de wenkbrauwen. Maar het lijkt niet zo onhaalbaar als sommige pessimisten denken. Er zijn meerdere grote bedrijven in Nederland die al volop bezig zijn met hergebruik. Refurbished wordt steeds meer een begrip. Spullen of grondstoffen weggooien wordt minder vanzelfsprekend. Onder andere DSM, ASML en Phillips zeten vol in op duurzaamheid.
‘Circulair werken moet inburgeren’
Demissionair staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat zegt dat de circulaire economie zijn plaats nog moet veroveren. ‘We hebben allemaal de mond vol van de klimaatdoelen, maar de helft van de CO2 uitstoot wordt veroorzaakt door grondstoffen die we gebruiken’. In april 2021 vindt een tweedaagse conferentie plaats waar vooral aandacht is voor bewustwording. Steeds meer circulaire handelingen moeten normaal worden in de maatschappij. Is je smartphone stuk? Dan laat je die repareren. Een eigen auto voor de deur, is dat wel nodig? Delen kan ook als je er niet dagelijks mee op pad hoeft omdat je bijvoorbeeld regelmatig thuiswerkt.
Componenten hergebruiken is voordeliger dan grondstoffen
Bij ASML wordt vol ingezet op hergebruik van componenten. Volledig recyclen vraagt immers weer energie. Als er onderdelen kunnen worden hergebruikt hoeft er niet te worden omgesmolten om volledig opnieuw te produceren, is de stelling van de marktleider in chipmachines uit Veldhoven. Zo’n 90% van de machines van ASML die al in de jaren 90 van de vorige eeuw werden gebruikt, draait nog steeds, uiteraard met de nodige updates en aanpassingen. Philips zet ook grote stappen voor een circulaire economie. Het bedrijf richt zich bijna uitsluitend nog op het ontwikkelen en produceren van medische apparatuur. Echoapparaten en MRI-scanners worden teruggenomen van ziekenhuizen, gereviseerd en vervolgens voor hergebruik aangeboden. Philips heeft hier zelfs twee aparte fabrieken voor, één daarvan staat in het Brabantse Best, de andere in Bothell in de VS.
DSM zet in op hergebruik van afval
Ook bij DSM staat het woord sustainability veelvuldig in het jaarverslag over 2020. DSM wil vooral inzetten op hergebruik van afval en grondstoffen. Zo maakt het bedrijf inmiddels kabels van vezels die worden gemaakt van gerecycled afval uit de papierindustrie. Belangrijke klanten zijn inmiddels al overgestapt op deze bio kabels. Hulp vanuit de overheid is bij verduurzaming essentieel, aldus DSM. Alleen als de overheid ondersteunt bij het nemen van een voortrekkersrol is het haalbaar om verduurzaming goed aan te pakken. Alleen op die manier kunnen er grote stappen op weg naar een circulaire economie worden gemaakt en de beoogde doelen gehaald.
Bron: Het Financieele Dagblad