Circulair slopen: tijd voor een verplichte aanpak?
20 februari 2025
Hergebruik van sloopmaterialen blijft achter
Ondanks alle ambities op het gebied van duurzaamheid, wordt er in de bouw nog te weinig gedaan met hergebruik van materialen uit sloopprojecten. Beton, staal en hout uit oude gebouwen en infrastructuur zijn prima opnieuw te gebruiken, maar blijven vaak onbenut. Branchevereniging Veras en andere circulaire partijen pleiten daarom voor een verplichting om circulair slopen op te nemen in aanbestedingen.
In het Nationaal Programma Circulaire Economie heeft de overheid ambitieuze doelen gesteld, maar zonder een verplichting blijven deze lastig te realiseren. De partijen, waaronder Betonakkoord, Bouwakkoord Staal, Betonhuis en Cirkelstad, erkennen dat er enige vooruitgang is geboekt. Toch concluderen ze dat vrijwillige initiatieven niet voldoende zijn om echt verandering teweeg te brengen.
Vrijwilligheid werkt niet: een verplichting is nodig
Zolang circulair slopen geen vast onderdeel is van aanbestedingen, blijft het afhangen van de goede wil van opdrachtgevers. En dat is precies waar het probleem zit. De meeste opdrachtgevers kiezen voor de traditionele, minder circulaire aanpak, simpelweg omdat nieuwe materialen vaak goedkoper zijn. Hierdoor blijft de markt voor hergebruik klein, blijven de kosten hoog en komt een grootschalige circulaire bouwstroom niet van de grond.
De branche ziet een verplichting als dé manier om circulair bouwen en slopen echt op gang te krijgen. Door de vraag naar hergebruikte materialen te vergroten, dalen de kosten en wordt het economisch aantrekkelijker om circulaire bouwmethoden toe te passen.
Uitbreiding naar glas en baksteen
De oproep gaat verder dan alleen beton, staal en hout. De sector pleit ervoor om op termijn ook glas en bakstenen onder de verplichting te laten vallen. De technologieën om materialen efficiënt te scheiden en opnieuw te gebruiken zijn er al. De afgelopen tien jaar zijn de mogelijkheden om bijvoorbeeld beton in bruikbare grondstoffen om te zetten sterk verbeterd.
Toch is het niet alleen een kwestie van slopen en hergebruiken. Er moet ook aandacht zijn voor de vraagkant: het gebruik van gerecyclede materialen in nieuwbouw. De branche roept de overheid daarom op om afspraken te maken over normeringen, zodat hergebruik van materialen daadwerkelijk gestimuleerd wordt. Zonder die afspraken dreigt een ander probleem: dat er opslagplaatsen ontstaan vol herbruikbaar materiaal waar geen vraag naar is.
Een circulaire bouwsector begint bij duidelijke regels
Om echt verandering te brengen, moet de overheid volgens de sector duidelijke normen en verplichtingen invoeren. Door circulair slopen als standaard op te nemen in aanbestedingen, kunnen we niet alleen de milieudoelen halen, maar ook de bouwsector duurzamer en efficiënter maken. De technieken zijn er, de wil is er, nu de regelgeving nog.
Bron: cobouw.nl