Circulair bouwen wordt steeds meer toegepast, architecten moeten flexibel zijn
13 februari 2022
Bij steeds meer bouwprojecten wordt circulair bouwen de norm. Hergebruik van materialen moet verspilling voorkomen. Dit vraagt wel meer creativiteit van architecten. Zij moeten hun ontwerpen aanpassen aan de beschikbare materialen. Veel mensen denken dat circulair bouwen ‘lekker goedkoop’ is. Er hoeft immers geen nieuw materiaal te worden ingekocht. Maar niets is minder waar. Materialen die worden hergebruikt moeten worden schoongemaakt en op maat gemaakt. Dat kost in de meeste gevallen veel meer dan nieuwe materialen bestellen. Maar uit oogpunt van milieu is dit natuurlijk wel de beste keuze. Floris Schiferli van het bedrijf Superuse Studios moet het vaak uitleggen als hij bij een pand komt dat wordt gesloopt om te zien of er materialen beschikbaar zijn die kunnen worden hergebruikt.
Direct hergebruik van materialen
Het bijzondere van Superuse, dat al bestaat sinds 1997, is dat materialen worden gebruikt zoals ze beschikbaar komen. Er worden dus niet eerst grondstoffen van gemaakt. Een vloer of deur wordt toegepast zoals deze wordt aangeleverd. Op die manier bouwt het bedrijf al tientallen jaren kantoren en andere publieke ruimtes waarbij zo veel als mogelijk gebruik wordt gemaakt van circulaire materialen. Een bekend project van Superuse is Villa Welpeloo in Enschede. Voor dit pand werd staal gebruikt dat afkomstig was van een afgedankte textielmachine. Het dak werd geïsoleerd met polystyreen platen die beschikbaar kwamen na de sloop van een pand in de buurt.
95% hergebruik voor een paviljoen in Rotterdam
In Rotterdam werd een oud scoutinggebouw gesloopt. Superuse overtuigde de opdrachtgever ertoe om het pand niet te slopen maar te demonteren. Op die manier kon veel materiaal worden hergebruikt. Samen met materialen die van elders kwamen, onder andere een enorme ruit uit een gesloopte snackbar, werd op die manier een nieuw gebouw neergezet. Bij het project werden bovendien arbeidskrachten ingezet die een afstand tot de arbeidsmarkt hadden.
Promotie van urban mining
Superuse Studios zet zich al jaren in voor ‘urban mining’ oftewel het beschikbaar maken van materialen voor circulair bouwen. Het bedrijf doet dat samen met een aantal andere bedrijven om ‘wastebuilding’ meer bekendheid te geven. De publieke opinie maakt langzaam de omslag naar het nut van hergebruik van materialen. De opinie dat nieuw beter is en meer status geeft is aan het veranderen. Steeds vaker is er het besef dat hergebruik van materialen een noodzaak is en geen luxe.
Brabantse woningcorporaties bouwen circulair
Circulair bouwen moet nog veel meer inburgeren in Nederland, aldus Schiferli. Daarom besteedt hij veel tijd aan het voorlichten van projectontwikkelaars. Hij geeft als goed voorbeeld woningcorporaties in onder andere Den Bosch en Eindhoven. Zij doen al jaren hun best om bij het realiseren van nieuwe woningen circulair te bouwen en materialen te hergebruiken. Een probleem bij circulair bouwen is dat er te weinig ‘donorgebouwen’ zijn die materialen kunnen leveren. Hopelijk wordt dit in de toekomst anders. Nu zijn er nog heel veel gebouwen die zodanig zijn gebouwd dat bij de sloop de gebruikte materialen niet of heel lastig opnieuw kunnen worden ingezet.
Bron: Het Financieele Dagblad