CBS: koopwoningen in juni 9,7% duurder

23 juli 2024

Sterke prijsstijging koopwoningen

De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in juni met gemiddeld 9,7% gestegen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Dit is de grootste prijsstijging in bijna twee jaar. De aanhoudende krapte op de woningmarkt, hogere lonen en een gestabiliseerde rente dragen bij aan deze ontwikkeling. Ten opzichte van mei is de stijging 1,3%.

Trendbreuk na dalingHoogte lening voor aankoop van een huis steeg in 2021 naar gemiddeld 332000

In juli 2022 bereikten de prijzen van bestaande koopwoningen een piek, waarna een dalende trend inzette. Sinds juni 2023 zitten de prijzen echter weer in de lift. In juni 2024 lagen de prijzen gemiddeld 3,2% hoger dan bij de piek in juli 2022. Deze gegevens zijn gebaseerd op de prijsindex van bestaande particuliere koopwoningen, zoals geregistreerd door het CBS en het Kadaster.

Daling in aantal woningtransacties

Het aantal woningtransacties dat het Kadaster registreerde, daalde in juni met 12% naar 14.662. Ondanks deze daling werden in het eerste halfjaar van 2024 in totaal 92.383 woningen verkocht, wat bijna 9% meer is dan in dezelfde periode vorig jaar. Deze cijfers geven een gemengd beeld van de woningmarkt, met stijgende prijzen maar een dalend aantal transacties in de afgelopen maand.

NVM: grootste stijging in twee jaar

Makelaarsvereniging NVM meldde enkele weken geleden dat de mediane koopsom in het tweede kwartaal met 13,6% was gestegen naar €468.000. Dit is de grootste stijging in twee jaar. Vergeleken met de eerste drie maanden van dit jaar stegen de huizenprijzen in het tweede kwartaal met 7,2%. Sinds 1995 is een dergelijke kwartaalstijging alleen in het tweede kwartaal van 2021 overtroffen, aldus de NVM.

Verschillen in cijfers NVM en CBS/Kadaster

De verschillen in de cijfers van de NVM en het CBS/Kadaster komen voort uit de gebruikte bronnen. De NVM baseert haar cijfers op koopovereenkomsten waarbij NVM-makelaars zijn betrokken, terwijl het CBS en het Kadaster de prijsontwikkeling meten aan de hand van bij het Kadaster geregistreerde koopakten. Deze methodologische verschillen leiden tot variaties in de gerapporteerde cijfers, hoewel beide bronnen een stijgende trend in de woningprijzen aangeven.

Bron: fd.nl