Prefab bouwen is de toekomst

28 mei 2018

Prefab raakt steeds meer ingeburgerd. De tijd dat de bouwvakkers ter plaatse steen op steen metselden lijkt voorgoed voorbij. De woontorens bij station Amsterdam Sloterdijk die binnenkort worden gebouwd zijn er een bekend voorbeeld van. Complete delen komen kant en klaar op de bouwplaats aan. Op deze manier kan er veel goedkoper en ook milieubewuster worden gebouwd.

Modulair bouwen heeft veel voordelen

Architect Roberto Meyer, de ontwerper van de woontorens, is trots op het project. “Het is het hoogste gebouw in Europa dat op deze manier is gebouwd”, licht hij toe. Prefab bouwen bespaart enorm veel tijd. Daar komt nog eens bij dat als een gebouw ooit weer zou moeten worden gesloopt, het net zo gemakkelijk weer uit elkaar kan worden gehaald. Ook een aanpassing tijdens de bouw kan gemakkelijker worden doorgevoerd dan bij traditionele bouw. Voorkomen dat een modulair gebouwd bouwwerk er als een blokkendoos uitziet, is een hele uitdaging voor architecten. Vandaar dat voor de woontorens bij Sloterdijk voor de bijzondere constructie werd gekozen.

Belangrijke aandachtspunten bij modulair bouwen

Modulair bouwen “in de hoogte” staat deels nog inde kinderschoenen. Daarom moet aan bepaalde aspecten goed aandacht worden besteed. Akoestiek is belangrijk, maar brandveiligheid uiteraard nog veel meer, om maar eens enkele aspecten te benoemen. Toch heeft prefab bouwen de toekomst, constateert ook Leontien de Waal, analist bij Rabo Real Estate Finance. Vooral start-ups kiezen graag voor deze moderne manier van bouwen. Maar ook bij gevestigde bedrijven is het steeds meer in opkomst om voorgefabriceerde delen op de bouwplaats in elkaar te zetten, constateert De Waal.

De noodzaak van modulair bouwen

Sommige bouwbedrijven werken al jaren volgens het principe van modulair bouwen. Het is vaak ook een noodzaak om hiervoor te kiezen. Sinds het einde van de economische crisis is het erg lastig om aan voldoende geschoold personeel te komen. Wil je dan als bouwbedrijf toch een project kunnen aannemen en op tijd opleveren dan is er eigenlijk geen andere mogelijkheid dan te kiezen voor industrieel bouwen. De prijs van modulair bouwen kan omlaag volgens deskundigen. Dat gebeurt echter pas als er meer vraag gebundeld wordt. Hier ligt bijvoorbeeld een taak voor woningcorporaties. Als er grote opdrachten komen voor modulair gebouwde woningen kan de prijs wel tot 30% lager op den duur. Zolang modulair bouwen nog op beperkte schaal wordt toegepast is deze manier van bouwen vrijwel gelijk in prijs als traditioneel bouwen.

Bron: Het Financieele Dagblad