Bouwaandelen presteren goed ondanks zwakke woningmarkt

23 juli 2024

Sterke prestaties van bouwbedrijven op de beurs

De aandelen van Nederlandse bouwbedrijven, zoals BAM en Heijmans, doen het opmerkelijk goed op de beurs, ondanks de aanhoudende zwakte in de woningmarkt. BAM zag zijn waarde dit jaar met 74% stijgen, terwijl Heijmans bijna een verdubbeling van zijn beurswaarde realiseerde. Beleggers hebben vertrouwen in deze bedrijven vanwege hun risicomijdende orderboeken, wat hun aandelenkoersen ten goede komt.

Contrasterende trends in de bredere bouwsectorHet sein staat op rood voor de woningbouw

De bredere Nederlandse bouwsector kent veel faillissementen, vooral door stagnerende nieuwbouwprojecten. Toch hebben BAM en Heijmans sinds eind 2023 een stijgende lijn te pakken. Ze behoren niet alleen tot de grootste stijgers in de smallcapindex, maar overtreffen ook grote namen in de Amsterdamse beurs, zoals de chipbedrijven ASM, ASML en Besi. Bovendien presteren ze beter dan de bredere Europese bouwbranche, die slechts een stijging van 6% liet zien.

Strategische keuzes en risicobeheersing

BAM en Heijmans hebben zich de afgelopen jaren meer gericht op kleinere, regionale projecten, die minder risicovol zijn. BAM heeft ook verschillende dochterbedrijven verkocht en zich geconcentreerd op de kernmarkten Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Deze strategische keuzes hebben beide bedrijven kleiner, maar winstgevender gemaakt. Heijmans heeft zijn orderboek vrijwel volledig gezuiverd van risicovolle projecten, terwijl BAM nog enkele risicovolle projecten, zoals een kinderziekenhuis in Dublin en een tunnel in Londen, moet afronden.

Verbeterde resultaten en positieve verwachtingen

De strategische aanpassingen hebben geleid tot verbeterde resultaten en een sterkere balans voor beide bedrijven. BAM keerde vorig jaar weer dividend uit aan zijn aandeelhouders, en Heijmans sprak tijdens zijn beleggersdag positieve verwachtingen uit over zijn marges. Deze ontwikkelingen hebben de markt positief verrast en het vertrouwen van beleggers vergroot.

Voorzichtig optimisme over woningmarkt

Hoewel beide bedrijven wachten op een opleving van de Nederlandse woningmarkt, zijn er tekenen van cyclisch herstel. ING-analist Tijs Hollestelle wijst op signalen dat de woningbouw de bodem heeft bereikt en langzaam herstelt. Toch zijn zowel BAM als Heijmans voorzichtig en spreken ze nog niet van een definitieve ommekeer.

Strategische voordelen en risico’s

Beide bedrijven zijn goed gepositioneerd om te profiteren van een mogelijk herstel van de woningmarkt. Heijmans verwierf vorig jaar grondposities voor nieuwe buitenstedelijke projecten via de overname van Van Wanrooij, terwijl BAM ook over bouwklare grond beschikt. Een recente meevaller is de aangepaste aanbestedingsmethode van Rijkswaterstaat, die gunstig uitpakt voor bouwbedrijven door een eerlijkere risicoverdeling en gebundelde projectopdrachten.

Potentiële risico’s voor beleggers

Er zijn echter ook risico’s verbonden aan de aandelen van BAM en Heijmans. BAM wordt onderzocht door de FIOD en het Openbaar Ministerie vanwege mogelijke fraude bij enkele afgeronde projecten. Dit onderzoek kan een gevaar vormen voor de aanhoudende rally op de aandelenmarkt. Desondanks zou BAM, dankzij zijn sterke prestaties, kunnen doorgroeien naar de Midkap-index op de Amsterdamse beurs, waar het momenteel qua beurswaarde al groter is dan Alfen en Heijmans.

Bron: fd.nl