Het boek ‘Uitgewoond’ geeft een duidelijke maar pijnlijke analyses van de wooncrisis in Nederland
30 mei 2022
Stadsgeograaf Cody Hochstenbach schreef het boek Uitgewoond over de wooncrisis in Nederland. Hij is van mening dat de problemen op de woningmarkt vooral door de politiek worden veroorzaakt. Huiseigenaren zijn volgens onderzoek 90 keer zo rijk als huurders. De staat geeft veel minder aan huurtoeslag uit dan aan compensatie via de hypotheekrenteaftrek. Daar komt bij dat vermogen in een woning onbelast is, evenals inkomsten uit verhuur.
Kijk naar de aanpak in het buitenland
Volgens Hochstenbach kan Nederland ideeën opdoen voor het oplossen van de wooncrisis door naar het buitenland te kijken. In Finland krijgt bijvoorbeeld iedereen een huis. Niemand hoeft dakloos te zijn. Je hoeft er ook geen vermogen voor te hebben. In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen woont ruim 60% van de inwoners in een huurwoning met subsidie. Iedere werkende betaalt 1% van zijn loon voor volkshuisvesting, daar worden nieuwe huizen van gebouwd. Een huurappartement heb je in Wennen voor minder dan 1.000 euro. Ter vergelijking: In Amsterdam of Rotterdam betaal je al snel minstens 300 tot 600 euro per maand meer.
De wooncrisis vraagt om een radicale oplossing
Hochstenbach concludeert dat het kabinet de crisis op de woningmarkt niet oplost met ‘pappen en nathouden’ maatregelen. De ruim 100.000 daklozen in Nederland krijgen geen huis door de hypotheekrenteaftrek mondjesmaat aan te pakken. Een beetje schuiven met het puntensysteem voor huurhuizen om ze iets minder schrikbarend duur te maken zal het verschil niet maken. De enige manier om ervoor te zorgen dat alle Nederlanders een betaalbaar en veilig thuis krijgen is een radicaal andere aanpak van het woonbeleid. Econoom Sophie van Gool stelt in een artikel in Het Financieele Dagblad voor om het boek Uitgewoond op het bureau van minister De Jonge van Volkshuisvesting te leggen.
Bron: Het Financieele Dagblad