Blik op 2025: wat zeggen de bouwcijfers over de toekomst?
9 januari 2025
Woningbouw stagneert opnieuw
In 2024 zijn er naar schatting 73.000 woningen opgeleverd, een flink stuk onder het jaarlijkse doel van 100.000. Dit tekort zet zich naar verwachting door in 2025, mede door de beperkte vergunningverlening. Tussen oktober 2023 en oktober 2024 werden slechts 67.885 vergunningen afgegeven, een indicator dat de opleveringen in 2025 niet veel hoger zullen liggen.
Seniorenwoningen blijven achter bij ambities
Ondanks de groeiende vraag naar seniorenwoningen werden in 2024 slechts 1,4% van de beoogde 290.000 woningen gerealiseerd. Ontwikkelaars kampen met een gebrek aan ervaring in dit segment, terwijl juist ouderen relatief kapitaalkrachtig zijn. Eind 2024 kondigde het Achmeafonds een investering van 100 miljoen euro aan in nieuwe seniorenwoningen, een stap in de goede richting, maar onvoldoende om de achterstand in te halen.
Lelylijn blijft dromen zonder budget
De plannen voor de Lelylijn, de snelle treinverbinding tussen Noord-Nederland en de Randstad, blijven voorlopig steken op de tekentafel. De benodigde financiering van minimaal 8 miljard euro blijkt een struikelblok. Met slechts 3 miljard euro beschikbaar, is de toekomst van de Lelylijn onzeker. Een update wordt verwacht na de voorjaarsbesluitvorming.
VolkerWessels verslaat BAM als grootste bouwer
Voor het eerst voerde VolkerWessels in 2024 de ranglijst van grootste bouwers aan, met een omzet van 6,8 miljard euro. Dit markeert een tijdelijk hoogtepunt, aangezien VolkerWessels een deel van zijn activiteiten heeft verkocht. Naar verwachting neemt BAM in 2025 de koppositie weer over.
Kantoren blijven dicht bij ov-knooppunten
In 2023 werd 73% van alle verkochte of verhuurde kantoorruimte gerealiseerd in de vijf grote steden, een stijging ten opzichte van 67% in 2022. Dit benadrukt de aanhoudende vraag naar kantoren nabij openbaarvervoerknooppunten. Tegelijkertijd maakt onpopulaire kantoorruimte steeds vaker plaats voor woningen, mede dankzij 70 miljoen euro extra van de overheid voor transformaties.
Minister Keijzer zet eerste stappen in woningbouwbeleid
Mona Keijzer, sinds zomer 2024 minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, heeft in haar eerste zes maanden een stevige indruk achtergelaten. Met het programma STOER wil ze regels versoepelen en de bouw stimuleren. In 2025 moet blijken of haar beleid echt effect heeft op de vastgelopen woningmarkt.
Sociale huurwoningen worden kleiner
Sociale huurwoningen zijn de afgelopen jaren gemiddeld 9 vierkante meter kleiner geworden, van 77 m² in 2018 naar 68 m² in 2022. Hoewel kleinere woningen meer woningzoekenden kunnen helpen, waarschuwt het Planbureau voor de Leefomgeving dat woningen niet te klein moeten worden. Flexwoningen halen vaak niet eens 20 m², wat volgens experts problematisch kan zijn.
Energielabels blijven een uitdaging
Hoewel een energielabel verplicht is bij oplevering, verkoop of verhuur, beschikt 15% van de nieuwbouwwoningen nog altijd niet over een certificaat. Bij kantoren ligt dit percentage nog hoger, ondanks de eis van minimaal label C sinds januari 2023. Met 380 miljoen euro uit het Klimaatfonds wil de overheid in 2025 versneld verduurzamen, met speciale aandacht voor rijksvastgoed.
Bron: cobouw.nl