Blackstone scoort recordbedrag voor Europees vastgoed in onzekere tijden

10 april 2025

Grootste Europese vastgoedfonds ooit opgehaald

Wie doet het hoogste bod op het hoofdkantoor van ABN AmroOndanks de schommelingen op de vastgoedmarkt heeft private-equitygigant Blackstone maar liefst €9,8 miljard opgehaald voor een nieuw Europees vastgoedfonds. Het is het grootste fonds in zijn soort dat ooit in Europa werd opgezet. De investering zal gericht zijn op onder andere logistieke centra, woningen en kantoren verspreid over het continent.

Volgens James Seppala, hoofd Europees vastgoed bij Blackstone, is dit succes bijzonder gezien het uitdagende marktklimaat van de afgelopen jaren. Hij spreekt van ‘exceptionele ontwrichting’ in de sector, maar ziet tegelijkertijd signalen dat het herstel nabij is. Met dit kapitaal op zak is Blackstone klaar om in te spelen op kansen die ontstaan nu de markt zich langzaam herstelt.

Beleggers wachtten af tijdens rentestijgingen

De fondsenwervingsronde duurde meer dan twee jaar. In die periode verslechterde het sentiment op de vastgoedmarkt aanzienlijk door sterk stijgende rentes. Financiering werd duurder en veel beleggers bleven liever aan de zijlijn staan. Vooral de waardes van kantoren en winkels kregen flinke klappen.

Juist in zo’n omgeving wist Blackstone het vertrouwen van investeerders te behouden en aan te trekken. Dat wijst op een lange adem én op een goed gevoel voor timing. Nu de markt zich lijkt te stabiliseren, wil Blackstone strategisch inkopen doen – mogelijk tegen lagere prijzen dan voorheen.

Ook actief op de Nederlandse woningmarkt

In Nederland is Blackstone vooral bekend van zijn activiteiten op de woningmarkt. De onderneming bouwde in de jaren vóór corona snel een grote portefeuille op, vooral in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Eind 2023 had de investeerder nog 1649 woningen in bezit – zo’n 150 minder dan een jaar eerder. Dat duidt erop dat er ook aan de verkoopkant wordt bewogen.

Blackstone kwam in Nederland eerder onder vuur te liggen vanwege zijn fiscale structuur. Volgens berichten in de media betaalde het bedrijf geen vennootschapsbelasting dankzij een zogenoemde ‘fiscale truc’. De onderneming ontkent dat er sprake is van onregelmatigheden en stelt zich te houden aan alle geldende wet- en regelgeving, net als andere institutionele beleggers.

Vertrouwen in herstel commercieel vastgoed

Dat Blackstone juist nu investeert in commercieel vastgoed – terwijl veel partijen pas op de plaats maken – zegt iets over de inschatting van de marktdynamiek. Met name in logistiek en woningbouw liggen nog volop kansen, zeker als de rentestijgingen hun piek hebben bereikt en herfinanciering weer betaalbaarder wordt.

Voor beleggers en ontwikkelaars die actief zijn in Europees vastgoed kan deze beweging van Blackstone dan ook een signaal zijn: grote kapitaalstromen bewegen zich weer richting de markt. Wie strategisch gepositioneerd is, kan daarvan profiteren.

Bron: fd.nl