Bibberen op kantoor omdat de thermostaat lager staat
27 december 2022
Steeds meer bedrijven besparen op de stookkosten. Ze moeten vaak wel, omdat de kosten anders niet meer op te brengen zijn. Dit betekent voor het personeel dat ze met een dikke trui aan en koude vingers achter hun bureau zitten. Vooral als je de pech hebt in een oud pand te moeten werken met enkel glas en niet geïsoleerde muren. Niet alleen de kosten spelen een rol. Milieubewustzijn is ook een argument.
Russisch gas
De overheid doet sinds de inval van Rusland in Oekraïne een dringend beroep op bedrijven om te besparen op gas. Verlichting moet ’s avonds en ’s nachts uit en de verwarming moet lager. Het Rijk geeft daarbij zelf het goede voorbeeld. De verwarming in rijksgebouwen ging omlaag van 21 naar 19 graden. Veel bedrijven volgen dit voorbeeld, ook vanwege de hogere kosten voor energie. Contracten die vanaf 1 januari 2023 aflopen moeten vaak voor een veelvoud van het oorspronkelijke bedrag worden vernieuwd. Vooral kleinere bedrijven zullen zeker nadenken over deze hogere kosten.
Wennen aan lagere temperatuur
Er zijn bedrijven die niet met het personeel communiceren dat de verwarming een paar graden lager gaat. En wat opvalt is dat er geen klachten komen. Boris Kingma, onderzoeker thermofysiologie bij TNO zegt dat we prima kunnen wennen aan een lagere temperatuur. Zorg gewoon dat je meer beweegt. Werk staand als dat kan. Daardoor blijft je lichaam veel beter op temperatuur. Natuurlijk pas je ook je kleding aan. In de winter ga je niet naar kantoor in een dunne blouse of T-shirt, aldus de onderzoeker. Gemiddeld duurt het zo’n 10 dagen en dan is je lichaam gewend aan een lagere omgevingstemperatuur. Er zijn wel uitzonderingen op die regel.
Mensen met weinig spiermassa en mensen met hartproblemen doen het doorgaans niet goed in een koudere omgeving. Bij kou krimpen de bloedvaten en moet het hart harder werken. Dat kan leiden tot vermoeidheid. Het is overigens wel zo dat een werkgever verplicht is om ervoor te zorgen dat de omstandigheden niet ongezond zijn. De kachel uitzetten is dus geen optie. Voor sommige bedrijven speelt ook mee dat werknemers juist naar kantoor komen omdat de verwarming dan thuis uit kan. Vooral personeel met een lager inkomen komt soms naar kantoor om ‘op te warmen’. Werkgevers begrijpen dit en willen om die reden de temperatuur op de zaak niet tot een minimum omlaag draaien.
Bron: NRC