Een bezoek aan Venetië gaat in de toekomst geld kosten
16 mei 2022
De inwoners van Venetië ergeren zich al decennialang aan de overlast die de miljoenen toeristen veroorzaken als ze de stad met de wereldberoemde grachten bezoeken. Daarom wil het bestuur van Venetië in de toekomst gaan werken met betaalde toegangskaartjes. In 2022 zijn deze kaarten gratis bij wijze van proef om het aantal bezoekers te kunnen reguleren. Maar de kans is groot dat er vanaf 2023 voor betaald moet worden. Daarmee wordt Venetië de eerste stad ter wereld die toegang inrekening brengt voor een bezoek.
Boekingssysteem
Venetië introduceert voor de zomer van 2022 een online boekingssysteem. Wie de stad wil bezoeken moet vooraf reserveren. Op die manier kan het aantal bezoekers per dag worden beperkt. Dat moet minder vervuiling van de grachten veroorzaken door de waterbussen en watertaxi’s, maar ook minder overlast voor de bewoners. Andere steden kijken belangstellend mee hoe deze aanpak werkt voor de Italiaanse stad. Het eerste jaar is reserveren nog vrijblijvend. Wie het doet kan profiteren van aantrekkelijke voordelen. Vanaf 2023 wordt het kopen van toegangstickets verplicht. Een kaartje voor en bezoek aan Venetië gaat tussen de 3 en 10 euro per persoon kosten. Dit betekent extra inkomsten voor de stad, die nu al uitkomen op zo’n 2 miljard euro per jaar. Jaarlijks ontvangt Venetië gemiddeld 20 miljoen bezoekers.
Motivatie om in de stad te overnachten
Wie naar Venetië gaat en ook daar overnacht, kan de stad zonder extra kosten bezoeken. De toegangstickets zijn bedoeld voor degenen die goedkoop buiten de stad slapen en alleen maar voor een dagje naar Venetië komen. Deze groep levert nauwelijks inkomsten op, omdat ze alleen maar ‘een plastic souvenir kopen dat i8n China is gemaakt’, aldus de plaatselijke overheid. De meningen van inwoners zijn wel een beetje verdeeld. Er zijn groepen die met argusogen toekijken hoe hun stad weer volstroomt met lawaaiige toeristen die dronken worden en rommel op straat gooien. Maar degenen die van het toerisme moeten leven, zoals de honderden gondeliers, zijn blij dat ze na 2 jaar corona weer genoeg kunnen verdienen om van rond te komen.
Bron: Het Financieele Dagblad