Bewoners Rivierenbuurt Amsterdam naar de rechter om loden waterleidingen
13 januari 2021
Het is inmiddels overal bekend dat loden waterleidingen een gevaar voor de gezondheid kunnen vormen. In Amsterdam werd dit als eerste aangetoond, maar inmiddels is duidelijk dat er meer plaatsen zijn waar de waterleidingen nog van lood zijn. De eigenaar van het desbetreffende pand moet voor vervanging zorgen. Dat gaat niet overal vanzelf. Daarom heeft een aantal bewoners van een straat in de Amsterdamse Rivierenbuurt nu een rechtszaak aangespannen tegen de verhuurder om de oude leidingen te laten vervangen.
‘Water uit de kraan drinken kan niet’
Eén van de bewoners verklaart dat ze geen water meer uit de kraan drinkt. Ze gebruikt een waterfilter als ze water voor een pot thee nodig heeft. De verhuurder is tot nu toe niet bereid om de leidingen te laten vernieuwen, ondanks dat de concentratie lood veel te hoog is. Bij één bewoner zelfs 245 microgram per liter, terwijl 10 de norm is. De bewoners eisen dat de verhuurder de loden waterleidingen nog vóór 1 maart 2021 laat vervangen. Dit probleem speelt overigens bij veel meer woningen in de hoofdstad, en ook bij scholen en kinderopvang. Omdat lood vooral voor kinderen schadelijk is, het kan een tot 5 punten lager IQ opleveren, ontstond vooral over dat laatste veel onrust.
Lood mag vanaf 1960 niet meer worden gebruikt
In 1960 werd het in Nederland verboden om loden waterleidingen te plaatsen. Het probleem speelt dus alleen bij woningen van 50 jaar en ouder. In Nederland staan naar schatting nog 100.000 tot 200.000 woningen die nog voorzien zijn van loden leidingen. Het vervangen van de leidingen is overigens niet verplicht. De kans van slagen voor deze rechtszaak is daarmee ook niet heel groot. Veel huiseigenaren willen de leidingen wel laten vervangen, maar het is een omvangrijke klus omdat het om veel huizen gaat die bovendien zijn gedateerd.
Complexe rechtszaak over waterleidingen
De rechtszaak van de bewoners in de Rivierenbuurt ligt complex. Ze wonen in een appartementengebouw met deels koop- en deels huurwoningen. De waterleidingen zijn uiteraard deels gemeenschappelijk en dus niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Deze heeft zich inmiddels bereid verklaard om de leidingen voor zover dit tot zijn verantwoordelijkheid behoort, te vervangen.
Bron: NRC Next