Bevriezing en maximeren Berlijnse huren roept veel weerstand op
31 oktober 2019
Berlijn voert verregaande maatregelen door om de stijgende huren aan te pakken. Het stadsbestuur heeft plannen voor een nieuwe wet om de Berlijnse huren te reguleren goedgekeurd. Deze wet zal volgend jaar met terugwerkende kracht worden ingevoerd. De gevolgen ervan zijn groot. De ouderdom en de staat van een woning worden gekoppeld aan een maximum huurniveau. Dat betekent dat verhuurders slechts € 9,80 per vierkante meter kunnen rekenen. Goed onderhouden woningen kunnen maximaal 20% meer opbrengen. Oudere woningen leveren daarentegen veel minder op.
Grote gevolgen voor vastgoedsector
De verhuurders houden hun hart vast. Zij verwachten dat duizenden huurders komen aankloppen om kortingen te eisen. Grote woningcorporaties, zoals Deutsche Wohnen, vrezen de gevolgen van de maatregelen. Daarnaast worden private verhuurders hard geraakt. Zij hebben de huur nodig voor hun pensioen en worden daar nu flink op gekort. Naast de maximering van de Berlijnse huren, worden de huurprijzen bevroren. Dat geldt voor 1,5 miljoen woningen, die voor 2014 zijn gebouwd. Verhuurders mogen de huur van deze woningen vijf jaar lang niet verhogen. Ook niet bij de afsluiting van een nieuw huurcontract.
Investeren in huurwoningen
De maatregelen om de Berlijnse huren te reguleren, hebben zeker gevolgen voor de langere termijn. Volgens de vastgoedsector zijn verhuurders minder bereidwillig om in hun woningen te investeren. Verduurzaming en onderhoud van huurwoningen komt daarmee op een laag pitje te staan. Om verhuurders te stimuleren hun woningen niet te laten verouderen, mogen zij bepaalde investeringen doorberekenen. Maar of de toegezegde € 1 per vierkante meter daarvoor voldoende is, is nog maar de vraag. Pas vanaf 2022 mag er weer een huurverhoging worden doorgevoerd om inflatie te compenseren.
Berlijnse huren lager dan elders
Huren is populair in Berlijn. Zo’n 85% van de huizen in Berlijn zijn huurwoningen. Door het jarenlange socialistische woonbeleid is er een groot tekort aan betaalbare koopwoningen ontstaan. Juist daarom hebben de huurmaatregelen een enorme impact. Met 40.000 nieuwe inwoners per jaar is de noodzaak van nieuwe woonruimte in Berlijn groot. Die vraag heeft gezorgd voor stijgende huisvestingskosten. Toch zijn de Berlijnse huren nog een stuk lager dan in andere Duitse steden. Evenals de koopprijzen, die elders in het land en in andere Europese steden aanzienlijk hoger liggen.
Bron: Het Financieele Dagblad