Betonpanelen met buisjes bieden duurzame oplossing voor gebouwkoeling
12 november 2024
Innovatief ontwerp vermindert condensproblemen bij gebouwkoeling
Ruimtekoeling verbruikt veel energie, vooral vanwege de noodzaak voor luchtontvochtiging. In Oostenrijk ontwikkelde Abaton een innovatieve oplossing: betonnen panelen met een netwerk van buisjes die condensvorming voorkomen. Deze zogenaamde ‘inbouw-betonkernactivering’ maakt gebruik van schuimbeton en kan eenvoudig worden bevestigd aan plafonds en wanden van bestaande gebouwen. Elk paneel is uitgerust met buisjes die aangesloten worden op een warmtepomp. Dit systeem koelt en verwarmt ruimtes door straling, zonder extra luchtontvochtiging. De panelen werken daarnaast als vochtregulator, wat aanzienlijk scheelt in energiekosten. Volgens Benedikt Goehmann, directeur van Abaton, kan de technologie zo’n 40 tot 60 procent van de gebruikelijke elektriciteitskosten besparen doordat er geen lucht hoeft te worden gedroogd.
Efficiënt omgaan met de gevolgen van klimaatverandering
De opwarming van de aarde verhoogt de vraag naar koeling in gebouwen, waardoor het energieverbruik voor ruimtekoeling tot wel 600 procent kan stijgen tegen 2050, voorspellen EU-onderzoekers. Alternatieven zoals betonkernactivering en wandkoeling beloven een comfortabel binnenklimaat zonder het lawaai of de tocht van traditionele airconditioning. Abaton speelt met zijn vochtregulerende panelen in op deze ontwikkeling. De panelen voorkomen vochtproblemen doordat ze het water actief kunnen bufferen en geleidelijk weer afgeven. Op warme zomerdagen helpt dit om condensatieproblemen te vermijden zonder dat het koelsysteem uitgeschakeld hoeft te worden.
Beton met slimme poriënstructuur voorkomt condensatie
Het betonnen paneelmateriaal van Abaton is een mengsel van zand, cement, water en zeep. Het resultaat is een schuimstructuur met microscopisch kleine kanaaltjes die vocht kunnen opnemen en weer afgeven. Hierdoor ontstaat een natuurlijke vochtbalans in de ruimte. De panelen zijn in staat om tot 400 gram vocht per vierkante meter te bufferen, wat voorkomt dat condensdruppels ontstaan op de panelen – het oppervlak blijft altijd droog. Doordat het systeem niet volledig luchtdicht hoeft te zijn, kan een raam open zonder dat het comfort verloren gaat.
Veel potentie voor bestaande bouw
Abaton heeft zijn systeem specifiek ontwikkeld om stralingskoeling en -verwarming mogelijk te maken in bestaande gebouwen zonder dat het hele gebouw gerenoveerd hoeft te worden. De buisjes in de panelen kunnen direct op bestaande betonconstructies worden bevestigd, waardoor de gebouwmassa actief bijdraagt aan de klimaatregeling. Voorheen was betonkernactivering in bestaande bouw meestal onhaalbaar vanwege de noodzaak om leidingen te integreren in de betonnen constructie. De Oostenrijkse startup heeft met zijn recyclebare en eenvoudig te installeren panelen nu een duurzame en praktische oplossing bedacht.
Slimme toepassing in Oostenrijkse gebouwen
Abaton heeft zijn innovatieve panelen al in verschillende projecten toegepast. Het European Patent Office in Wenen bespaart sinds de renovatie met Abaton-panelen 30 procent aan energiekosten vergeleken met traditionele koelplafonds. Het Pratermuseum in Wenen, gebouwd met hout en voorzien van Abaton-plafonds in een opvallend schaakbordpatroon, noteerde zelfs een energiebesparing van 25 procent na één seizoen. Dit systeem blijkt vooral waardevol voor CO₂-neutrale en energie-efficiënte renovatieprojecten.
Geluidsdempend en recyclebaar
Naast de klimaatvoordelen hebben de Abaton-panelen ook akoestische eigenschappen. Dankzij hun geluiddempende werking zijn extra akoestische plafonds niet meer nodig, wat een bijkomend voordeel is voor kantoorgebouwen en openbare ruimtes. De standaardafmetingen van de panelen zijn 100 x 75 cm, maar Abaton biedt ook maatwerkopties. Bovendien zijn de panelen recyclebaar, wat ze tot een aantrekkelijke keuze maakt voor duurzame projecten.
Bron: cobouw.nl