Betere tijden voor huizenkopers ondanks hogere hypotheekrente
23 januari 2023
De huizenmarkt heeft de omslag definitief gemaakt. Halverwege 2022 zag het er al naar uit dat de prijzen van woningen gingen dalen. Begin 2023 kan de conclusie worden getrokken dat die veronderstelling klopt. Dat betekent meer kansen voor huizenkopers. Huizen worden goedkoper, er is meer keuze en woningen staan langer te koop. Het enige minpuntje van de nieuwe situatie is de fors gestegen hypotheekrente.
Huizen goedkoper op jaarbasis
In het derde kwartaal daalden de huizenprijzen met het historisch hoge percentage van 5,8%. Toen was een koophuis nog wel duurder dan in dezelfde periode in 2021. In de laatste drie maanden van 2022 was er opnieuw sprake van een daling. Daarmee dook de gemiddelde prijs voor een bestaande koopwoning onder die van eind 2021. Niet dat huizenbezitters zich zorgen hoeven te maken. De prijsstijging bedroeg in 2021 op jaarbasis meer dan 20%. Van huizen die onder water komen is veel minder sprake dan tijdens de crisis in 2008. Alleen zij die recent een woning kochten en deze nu weer van de hand willen doen lopen risico.
Huizen staan langer te koop
Tot vorig jaar was een huis bij wijze van spreken al verkocht nog voordat het te koop werd gezet. Ondanks de recente prijsdalingen staan kopers nog niet in de rij. De kansen voor huizenkopers op een betaalbare woning worden overschaduwd door de hypotheekrente. Die steeg hard sinds eind 2021 en is inmiddels ruim 4 keer hoger dan het laagste niveau in 2021. De NVM presenteerde begin 2023 de cijfers over de woningmarkt van het 4e kwartaal van 2022. Hierin vallen een paar feiten extra op.
Minder woningen verkocht
Er werden in het 4e kwartaal van 2022 zo’n 8% minder huizen verkocht. Desondanks werden er wel 14% meer huizen te koop aangeboden. Dat betekent dus meer kansen voor huizenkopers. Mensen zetten weer eerder eerst hun eigen huis te koop. Een nieuwe woning wordt pas gekocht als het oude huis is verkocht.
Vrijstaande woningen
In de laatste 3 maanden van 2022 werden 19% minder vrijstaande woningen verkocht. Daar staat tegenover dat er 23% méér van dit type woningen te koop werd aangeboden.
Meer keuze in goedkope woningen
Nu de prijzen dalen stijgt de interesse in goedkope woningen. Huizen in de prijsklasse tussen 150.000 en 200.000 euro hadden veel belangstelling. Voorheen waren dit soort woningen nauwelijks te vinden. Er is een stijging te zien in de verkoop van woningen tot gemiddeld 300.000 euro. Voor woningen boven die prijsklasse daalde de verkoop. Wel moet hierbij de kanttekening worden gemaakt dat woningen onder de 250.000 nog steeds erg schaars zijn. Nog geen 4% van het aanbod valt in deze prijscategorie.
Huizen staan langer te koop
Toen de hitte op de huizenmarkt op zijn hevigst was stond een woning gemiddeld nog geen 45 dagen te koop. Inmiddels is dat opgelopen naar 64 dagen. Twintig procent van de huizen staat zelfs langer dan 3 maanden in de verkoop. Overbieden is ook uit de gratie. Lag in 2021 de verkoopprijs nog gemiddeld 9% hoger dan de vraagprijs, nu wordt in minder dan de helft van de gevallen overboden. Als dat al gebeurt dan liggen vraag- en verkoopprijs dicht bij elkaar. Huiseigenaren die hun woning te koop aanbieden willen er vaak nog niet aan dat de prijzen zijn gezakt. Daarom is de vraagprijs voor bestaande koophuizen gemiddeld 7% hoger dan eind 2021. Als verkopers zich niet willen aanpassen aan de veranderende markt zal dit tot gevolg hebben dat woningen nog langer te koop staan. Zakken met de prijs is dan uiteindelijk de enige optie om tot verkoop te komen.
Minder belangstelling voor nieuwbouwwoningen
Voor nieuwbouwwoningen is minder interesse. De belangrijkste oorzaak daarvoor is de prijs. Die ligt met tegen de 500.000 euro bijna een ton hoger dan voor een bestaande woning. Het aanbod aan nieuwbouwwoningen steeg mede daardoor flink. Er zijn echter ook projecten die worden gecanceld omdat er tijdens de ‘voorverkoop’ te weinig huizen zijn verkocht.
Bron: NRC