Bestuursvoorzitter Wageningen Universiteit: planetaire grenzen om de aarde leefbaar willen houden
18 september 2022
Willen we de Aarde leefbaar houden dan moeten er planetaire grenzen worden gesteld aan het gebruik van onze planeet. Dat stelt bestuursvoorzitter Sjoukje Heimovaara van de Wageningen Universiteit (WUR). Dit is dan ook het thema voor het in september 2022 geopende academisch jaar. Johan Rockström, een Zweedse onderzoeker, stelde al in 2009 vast dat de mensheid zich aan bepaalde regels moet houden, willen we de Aarde ook voor de toekomstige generaties leefbaar houden. Een aantal van die grenzen wordt al overschreden, voor andere dreigt dat te gaan gebeuren.
Banden met agrarische sector
De Wageningen Universiteit heeft historische banden met de agrarische sector. Juist deze beroepsgroep wordt de laatste tijd volop aangesproken op het belang van het milieu en behoud van de aarde. De universiteit is van mening dat de wetenschap moet worden ingezet om de planetaire grenzen ook voor deze sector te bewaken. Hiervoor is het nodig om duurzamer te werken en al toen Heimovaara zelf studeerde in Wageningen lag het accent al op ‘hoe moeten we de wereld verantwoord blijven voeden’. Vandaag de dag is dat thema actueler dan ooit. De Universiteit van Wageningen is toonaangevend als het gaat om voedselwetenschap. Die kennis moet worden ingezet om belangrijke stappen te zetten, zo constateert de bestuursvoorzitter.
Op zoek naar andere eiwitbronnen
We moeten minder vlees gaan eten, dat is geen discussie, maar een feit, zo vindt Sjoukje Heimovaara. Op de campus van de universiteit zijn daarom startups maar ook vooraanstaande grotere bedrijven aan de slag om producten te ontwikkelen die vlees kunnen vervangen. De vleesindustrie zal nooit helemaal verdwijnen, maar dat hoeft ook niet. Een andere manier van leven moet ervoor zorgen dat de vleesproductie op een verantwoord niveau kan worden gebracht. Daar wil de WUR een bijdrage aan leveren. Het gaat overigens niet alleen om de vleesindustrie. Heimovaara geeft als voorbeeld dat zij zelf altijd tweedehands kleding koopt, omdat ook de kledingindustrie een grote belasting voor het milieu is. Enkele jaren geleden besloot de universiteit om duurzame nieuwbouw te plegen. De noodzaak was nog niet echt aanwezig, maar nu de prijzen voor energie hoog oplopen is dit natuurlijk een groot voordeel.
De innovaties binnen de Wageningen Universiteit
Er is veel mogelijk om de planetaire grenzen te waarborgen. Zo zijn onderzoekers al ver met de mogelijkheden om water te reinigen zodat het kan worden hergebruikt. Daarnaast wordt er gewerkt aan innovaties die geen fossiele brandstof nodig hebben, zoals de productie van bouwmaterialen. Ook in de voedselketen levert WUR een belangrijke bijdrage. Er wordt gewerkt aan plantaardige vleesvervangers en aan manieren om voedselverspilling te voorkomen. Dit zijn twee belangrijke pijlers waarop de komende decennia veranderingen moeten plaatsvinden. Activisme is daarbij geen term die vermeden moet worden, zo bepleit Heimovaara. Het is wel belangrijk om als universiteit feitelijk en onafhankelijk blijft. Bewustwording onder jongeren, studenten dus, is van groot belang voor het beschermen van de planetaire grenzen.
Bron: Het Financieele Dagblad