Bestaande bouw biedt oplossingen voor de woningnood

19 september 2024

Woningnood vraagt om slimme aanpak

Met een tekort van 400.000 woningen is de noodzaak om nieuwe huizen te bouwen groot. Maar alleen nieuwbouw kan het probleem niet snel genoeg oplossen. De bestaande woningvoorraad biedt kansen om sneller woonruimte te creëren en de al aanwezige infrastructuur beter te benutten, aldus Rijksbouwmeester Francesco Veenstra.

Veranderende vraag naar woningen

Dalende huizenprijzen bieden kansen voor startersSinds de jaren vijftig werd de woningmarkt vooral gedomineerd door gezinnen, waarvoor ruime eengezinswoningen aan de stadsranden werden gebouwd. Inmiddels is de vraag echter verschoven naar kleinere woningen, door de groei van eenpersoonshuishoudens en een vergrijzende bevolking. Volgens onderzoek van het CBS en het ministerie van Binnenlandse Zaken neemt het aantal kleinere huishoudens toe en moet het woningaanbod hierop worden aangepast. Het bouwen van levensloopbestendige woningen, nabij voorzieningen, wordt steeds belangrijker.

Mismatch tussen vraag en aanbod

Het woningaanbod sluit steeds minder aan op de vraag. Grote eengezinswoningen domineren, terwijl juist meer kleine woningen nodig zijn om de groeiende groep alleenstaanden en senioren te huisvesten. Als er sinds 2007 meer gefocust was op het bouwen van kleinere woningen, was de huidige woningnood veel minder groot geweest. Nu dreigen de stijgende huizenprijzen en het tekort aan betaalbare huurwoningen de doorstroming op de woningmarkt te blokkeren.

Sneller resultaat met bestaande bouw

De oplossing ligt niet alleen in nieuwbouw, maar juist in het beter benutten van de bestaande voorraad. Leegstaande kantoren en winkels kunnen worden omgebouwd tot woningen. Ook het optoppen van bestaande gebouwen kan meer woonruimte creëren. Dit biedt voordelen: de bestaande voorzieningen in een wijk, zoals scholen en openbaar vervoer, blijven daardoor goed benut.

Kleine ingrepen met groot effect

Minister Mona Keijzer lanceerde onlangs een campagne om hospitakamers te stimuleren, wat snel 100.000 extra kamers kan opleveren. Ook het splitsen van woningen is een effectieve manier om de woningvoorraad te vergroten. Waar nieuwbouw jaren in beslag neemt, kan een gesplitste woning al binnen drie maanden beschikbaar zijn. Regelgeving is hierbij vaak nog een belemmering, maar met de juiste stimulansen, zoals subsidies, kan dit proces worden versneld.

Een duurzame oplossing voor de toekomst

Beter gebruik van de bestaande woningen is sneller, goedkoper en duurzamer dan nieuwbouw. Het zorgt ervoor dat de bestaande infrastructuur en voorzieningen optimaal worden benut, zonder dat er veel extra investeringen nodig zijn. Door de bestaande bouw beter te benutten, kan de acute woningnood snel worden verlicht, terwijl er ruimte ontstaat om een langetermijnvisie te ontwikkelen voor de toekomstige woningmarkt.

Rijksbouwmeester Francesco Veenstra pleit daarom voor een heroverweging van het volkshuisvestingsbeleid, gericht op de veranderende behoeften van de samenleving.

Bron: fd.nl