BAM schikt voor 200 miljoen in zaak van ingestort archiefgebouw in Keulen
14 juli 2020
Op 3 maart 2009 voltrok zich een enorme ramp in de Duitse stad Keulen. Terwijl er gebouwd werd aan een nieuwe metroverbinding onder de grond stortte het gebouw waar het stadsarchief van Keulen was gevestigd volledig in. Als gevolg van het ongeluk stortte het archiefmateriaal in een gat van zo’n 30 meter diepte. Het grootste deel van de kostbare inventaris, waaronder eeuwenoude stukken, kon worden veiliggesteld, maar de restauratie en ordening zal nog tientallen jaren gaan duren is de verwachting.
Metroproject was goed verzekerd
BAM maakt sinds 2009 melding van het ongeluk in zijn jaarstukken. Aanvankelijk werd gesteld dat het ongeluk met het stadsarchief van Keulen geen grote financiële gevolgen zou hebben. Het metroproject, waar BAM samen met een Duits dochterbedrijf aan werkte, was goed verzekerd. Maar vanaf 2014 stond deze passage niet meer in het jaarverslag. Er werd jarenlang onderhandeld over een passende oplossing, en die lijkt nu op tafel te liggen. Van de 200 miljoen die BAM bijdraagt aan de schadeloosstelling betaalt het bedrijf ruim 40 miljoen zelf, de rest komt voor rekening van de verzekeraars. Ook de Duitse dochteronderneming en een Oostenrijks bedrijf dat bij het consortium was aangesloten, dragen eveneens 200 mln bij.
BAM kampte met meer tegenvallers
Het debacle met het stadsarchief van Keulen was niet de enige smet op het blazoen van BAM. De blunder met de zeesluis in IJmuiden die te klein bleek voor de grote zeeschepen en een aantal Duitse projecten waar verlies op werd geleden drukten het resultaat van het bedrijf. Maar ondanks dat het gaat om grote tegenvallers, betreft het slechts zo’n 10 tot 15% van de jaaromzet van ruim 7 mld van BAM. Beleggers reageerden echter wel op het nieuws over de schikking, het aandeel BAM daalde met 5%.
Bron: NRC Next