Architect Ben van Berkel bemoeit zich graag actief met de realisatie van zijn projecten
3 januari 2021
Ben van Berkel is de architect van de Erasmusbrug in Rotterdam. De afgelopen jaren was hij de drijvende kracht achter de realisatie van een metronetwerk in Qatar, als onderdeel van de infrastructuur voor het WK voetbal dat in 2022 in dit land wordt gehouden. Er werd in een tijdsbestek van 5 jaar een metronetwerk gerealiseerd met 37 stations. Ter vergelijking: De bouw van de Noord/Zuid lijn in Amsterdam nam 15 jaar in beslag en telt slechts 8 stations. Alles valt of staat volgens de architect met duidelijke instructies. En die lagen er in Qatar dan ook.
Parametrisch model maakt snel bouwen mogelijk
Het ontwerp van Ben van Berkel werd gekozen voor de emir van Qatar omdat het is gebaseerd op de plaatselijke architectuur. Er werden slechts enkele metrostations in het ontwerp ook daadwerkelijk uitgewerkt. De overige stations konden worden ontworpen met behulp van het parametrisch model dat alle maten en overige cijfers exact aanpast aan de omstandigheden ter plaatse. Van Berkel omschrijft het handboek voor de bouw van de metrolijn als een meccanodoos. Alles ligt in de basis vast, licht hij toe. De roltrappen, de bewegwijzering, de deuren, zelfs het tapijt in de gebedsruimte werd voorgeschreven. Maar toch bleef er genoeg vrijheid om de stations allemaal hun eigen gezicht te geven. Het is zeker niet zo dat alles er hetzelfde uitziet.
Een grotere rol voor de architect
Het metroproject in Doha in Qatar staat zeker niet op zichzelf. Bij steeds meer projecten heeft de architect een belangrijke rol bij de uitvoering. Hij stuurt het proces en houdt toezicht dat het project conform zijn ideeën wordt uitgevoerd. De rol van regisseur is Ben van Berkel op het lijf geschreven. Hij wil als architect meer doen dan een paar bouwtekeningen afleveren en dan rustig afwachten wat de aannemers ervan maken.
Ook in Nederland wordt er op moderne wijze gebouwd
De moderne technieken zoals parametrisch ontwerpen worden zeker niet alleen in het rijke Qatar toegepast. Ben van Berkel en zijn architectenbureau UNStudio werken bijvoorbeeld ook mee aan een complete nieuwe wijk in Helmond. Hier wordt modulair en circulair gebouwd, conform de moderne denkbeelden van duurzaamheid. Ben van Berkel vindt dit een mooie uitdaging. ‘We proberen met de modules die we hebben toch zo veel mogelijk variatie in de woningen aan te brengen zodat het geen eenheidsworst wordt’.
Ook andere architecten nemen de regisseursrol graag op zich
Roberto Meyer, collega van Ben van Berkel, is ook blij met de nieuwe rol van de architect bij de bouw van een project. Meyer kreeg met zijn bureau de opdracht om De Puls te bouwen, een pand aan de Amsterdamse Zuidas dat een combinatie moet worden van wonen, werken en ontspannen. Ook Meyer maakt graag gebruik van parametrisch ontwerpen, zodat wensen van de klant direct kunnen worden aangepast en er snel kan worden geschakeld als tijdens de bouw blijkt dat een situatie net een beetje anders uitpakt.
Bron: Het Financieele Dagblad