Amsterdam betaalt een flinke prijs voor bouw grootste datacenter van de stad
9 mei 2022
In het Westelijk Havengebied van Amsterdam komt een datacenter. Niet zomaar een datacenter, maar het grootste van de stad. Maar dat blijft niet zonder gevolgen. Want omdat het nieuwe project nog een stroomvreter is, moeten bedrijven in de omgeving ‘op rantsoen’. Netbeheerder Liander heeft de bedrijven in het Westelijk Havengebied eind maart op de hoogte gesteld dat er minder stroom geleverd gaat worden. Het netwerk zit ‘vol’, zoals dat ook op andere plaatsen in het land het geval is. Dit zal onherroepelijk ten koste gaan van de bedrijvigheid. Liander doet daarom een beroep op de bedrijven om hun energiecontract te heroverwegen en hun overschot aan stroom terug te leveren. Alleen zo kan worden bekeken of alle ondernemers tevreden gesteld kunnen worden totdat de capaciteit op orde kan worden gebracht.
Rem op verduurzaming
Verschillende bedrijven lopen tegen problemen aan. En die hebben te maken met verduurzaming, een eis waar de overheid juist zo op hamert. Maar een duurzame machine om veencompost te maken staat stil bij potgrond groothandel Van Egmond. Er is geen capaciteit op het stroomnet. Die is er ook niet voor logistiek bedrijf VCK, dat zijn heftrucks op diesel wil vervangen voor elektrische. Kees Noorman, directer van ondernemersvereniging Oram, waarschuwt dat de energietransitie tot stilstand komt ‘als een piepende trein’. De situatie heeft ook gevolgen voor de vestiging van nieuwe bedrijven. Die wijken naar elders uit, omdat het stroomnetwerk in Amsterdam nu al overbelast is. En dan draait het nieuwe datacenter nog niet eens.
Klimaatdoelen onder druk
Amsterdam wil graag voorop lopen als het gaat om verduurzamen. Maar veel mooie plannen kunnen niet worden uitgevoerd. Elektrische bussen voor het GVB, duurzame veerponten op het IJ, niemand weet wanneer deze plannen kunnen worden gerealiseerd. De grote ‘boosdoener’ is volgens veel ondernemers SilverFalcon, een enorme ‘datacampus’ die wordt gebouwd in Amsterdam Sloterdijk. In de drie torens komen straks servers te staan die net zoveel stroom nodig hebben als de hele stad Haarlem. De eerste toren wordt naar verwachting in 2024 in gebruik genomen. Nu al gebruiken datacenters zo’n 16% van de totale stroomcapaciteit van Amsterdam, en dat zal in de toekomst dus nog meer gaan worden. Het is niet het hele verhaal, zo benadrukken deskundigen, maar wel een belangrijke reden voor de problemen die nu ontstaan.
Forse toename stroomgebruik
De transitie van fossiele brandstoffen naar stroom vraagt enorme investeringen. Naar verwachting is het stroomverbruik anno 2050 tot wel vier keer hoger dan in 2019. De oorlog in Oekraïne lijkt alles nog eens te versnellen. Nederland wil zo snel mogelijk stoppen met het afnemen van Russische olie en gas. De krapte op het stroomnetwerk heeft ook gevolgen voor de woningbouw in Amsterdam. Er moeten uiteindelijk zo’n 75.000 huizen bij komen, onder andere in het Westelijk Havengebied. Maar die woningen zullen wel stroom gaan verbruiken. Als de capaciteit van het netwerk niet kan worden uitgebreid dan komt de woningbouw in gevaar en daarmee de wenselijke groei van de stad in de komende decennia.
Imagoschade voor datacenters
Sinds de felle discussie over het datacenter in Zeewolde is het imago van datacenters fors gedaald. SilverFalcon werd nog niet zo lang geleden gezien als het ‘vlaggenschip’ van de digitalisering in Amsterdam. De stad zag zich hét internationale knooppunt worden. Maar nu duidelijk wordt wat de gevolgen zijn is het enthousiasme een stuk minder. Liander wil het stroomnetwerk in en rond Amsterdam uitbreiden met onder andere nieuwe verdeelstations. De totale kosten bedragen 1,4 miljard euro en de bouw duurt tot minstens 2035. Pas vanaf 2027 is er meer capaciteit beschikbaar. Tot die tijd moeten bedrijven schipperen en moet de beschikbare stroom worden verdeeld. Heel jammer, vindt ondernemersvereniging Oram. Maar er is waarschijnlijk niets tegen te doen.
Bron: Het Financieele Dagblad