Alleen nog schone auto’s welkom in Amsterdam vanaf 2030
13 mei 2019
De gemeente Amsterdam zorgde voor opschudding door aan te kondigen dat auto’s op benzine of diesel vanaf 2030 worden geweerd uit de stad. Doel is uiteraard het milieu, schonere lucht inde binnenstad. Dit staat in het “Actieplan schone lucht” dat Amsterdam onlangs presenteerde. Om het voor auto’s op stroom haalbaar te maken om hun auto in de stad te gebruiken komen er flink wat oplaadpunten bij. Vooruitlopend hierop worden al maatregelen genomen. Vanaf 2020 mogen bussen en touringcars op benzine en diesel het centrum van Amsterdam al niet meer in.
Milieuzone voor alle oudere diesels
In de loop van 2020 wil Amsterdam diesels van vóór 2005 gaan weren. De stad was al verboden terrein voor oudere vrachtwagens, bestelwagens en brommers. Vanaf 2025 geldt voor al het personenvervoer over de weg en over het water dat ze uitstootvrij moeten zijn. Bussen, taxi’s veerboten en bussen moeten dan elektrisch rijden. Vanaf 2030 wil Amsterdam dat ook alle personenauto’s die CO2 uitstoten niet meer de stad in mogen.
Vereniging voor autofabrikanten: Bizar plan
Dit is een bizar plan, meent Steven van Eijck, voorzitter van de RAI Vereniging van Autofabrikanten. Hij vreest dat straks tienduizenden Amsterdamse gezinnen in de problemen komen omdat ze simpelweg geen geld hebben voor een nieuwe auto, ondanks aangekondigde sloop- en vervangingssubsidies. Amsterdam is dan niet langer een stad voor iedereen, maar alleen nog voor de rijken, aldus Van Eijck in een reactie op de plannen.
Dat Nederland zich aan het Klimaatakkoord moet houden staat voor Van Eijck niet ter discussie. Maar er moet wel ruimte zijn om de situatie voor iedereen leefbaar en vooral betaalbaar te laten blijven. Ook vanuit de regering komt inmiddels kritiek op de vergaande plannen van Amsterdam. Het is dus verre van zeker dat deze onverkort worden aangenomen en uitgevoerd.
Bron: Financieele Dagblad