Airbnb woningen in Lissabon worden teruggegeven aan de inwoners als huurwoningen
1 september 2020
Vanwege de coronacrisis bleven ook in de Portugese hoofdstad Lissabon de toeristen weg. Het gemeentebestuur zag een kans om de vele Airbnb woningen om te zetten naar huurwoningen voor de eigen inwoners. De uitbaters van de panden kunnen, als ze instemmen met de regeling, 3 jaar huurinkomsten krijgen als compensatie. Veel eigenaren van panden die nu aan toeristen worden verhuurd zijn echter wantrouwend om in te stemmen met deze regeling. Ze hopen dat de toeristen als de coronacrisis voorbij is gewoon weer terugkomen. Of 3 jaar huur dan genoeg is om de mogelijke inkomsten te compenseren, daar is niet iedereen van overtuigd.
Het toerisme trekt nog niet aan in Lissabon
Veel verhuurders hapten niet direct toe toen de gemeente met dit plan kwam. De regeling is best aantrekkelijk, want de eigenaar kan bovenop de vooruitbetaalde vergoeding immers ook de huur ontvangen. Maar nu blijkt dat het toerisme naar Portugal in het algemeen en Lissabon in het bijzonder nog steeds achterblijft, terwijl het hoogseizoen op zijn eind loopt, overwegen meer pandeigenaren om toch mee te doen met deze regeling. Na afloop van de periode van 3 jaar kan de woning indien gewenst alsnog weer voor shortstay toerisme worden verhuurd.
Shortstay is booming business in Portugal
Sinds in Portugal vanaf 2011 de verhuur van woningen werd vrijgegeven nam de verhuur van Airbnb woningen een enorme vlucht. Het shortstay toerisme is goed voor 20% van de inkomsten van het land, vorig jaar ruim 3 miljard euro. Oude vervallen panden werden opgeknapt en geschikt gemaakt voor verhuur. Dit legde het land geen windeieren, zeker omdat Lissabon enorm populair werd voor een citytrip. Toen corona roet in het eten gooide droogden de inkomsten echter in rap tempo op. Het aantal toeristen dat Portugal bezocht daalde met maar liefst 95% en naar Lissabon zelfs met 97%. Er is inmiddels wel sprake van licht herstel, maar desondanks ligt het aantal boekingen nog zo’n 60% lager dan normaal.
Bron: Het Financieele Dagblad