Actievere rol van de provincie Noord-Holland om woningtekort aan te pakken

29 juli 2024

De provincie Noord-Holland wil een actievere rol aannemen om het woningtekort aan te pakken en introduceert maatregelen zoals een informatieloket. Daarnaast wordt overwogen een regionaal bureau op te zetten om expertise in te huren. De provincie streeft ernaar om tot 2030 190.000 woningen bij te bouwen. De Actieagenda Wonen en Versnellen Woningbouw 2024-2028 richt zich op vier actiepunten: het versnellen van de woningbouw, het uitwerken van volkshuisvestingprogramma’s, het stimuleren van innovatie en het monitoren en informeren.

Versnellen van woningbouwNa bestaande koopwoningen wordt nu ook nieuwbouw goedkoper

Om de woningbouw te versnellen, lanceert de provincie het Loket versnelling woningbouw. Dit loket dient als een toegankelijk aanspreekpunt waar gemeenten, corporaties en marktpartijen hulp kunnen krijgen bij vastlopende gebiedsontwikkelingen of bouwprojecten. Via dit loket worden ook vaste spreekuren en versnellingstafels georganiseerd waar partners kunnen overleggen.

Aanpak van vertragende factoren

De provincie identificeert moeite bij het vervullen van vacatures en een gebrek aan ambtelijke capaciteit als de meest vertragende factoren voor woningbouw in Noord-Holland. Daarom wordt de mogelijkheid van een provinciaal of regionaal projectmanagementbureau onderzocht. Door experts op relevante disciplines aan te nemen, kunnen gemeenten worden ondersteund bij de aansturing en planvoorbereiding van projecten. Daarnaast worden Europese subsidies verkend, een onafhankelijke bouwambassadeur aangesteld en 76,4 miljoen geïnvesteerd om woningbouwprojecten te versnellen. De provincie onderzoekt ook actief grondbeleid, waarbij gemeenten zelf grond kopen, klaarmaken voor bouwen en verkopen aan ontwikkelende partijen.

Innovatie en toekomstbestendig bouwen

Noord-Holland stimuleert innovatie en toekomstbestendig bouwen om zowel de CO2-uitstoot te verminderen als snelle en betaalbare woningen te realiseren. Een vertragend probleem waar een innovatief antwoord op wordt gezocht, is netcongestie. Daarnaast onderzoekt de provincie Europese subsidies voor het gebruik van biobased materialen. Innovatie en industriële bouw worden gezien als duurzame manieren om de bouwproductie te versnellen en te vergroten.

Volkshuisvestingsprogramma’s en woondeals

Het uitwerken van volkshuisvestingsprogramma’s betreft woondeals die de provincie, gemeenten en het Rijk hebben gesloten voor twee regio’s: de Metropoolregio Amsterdam (MRA) en Noord-Holland Noord (NHN). Deze woondeals worden vóór 1 januari 2026 uitgewerkt en omvatten afspraken over het aantal te bouwen woningen, de betaalbaarheid van huur- en koopwoningen, woningen voor ouderen en het aandeel sociale huurwoningen. Ook wordt aandacht besteed aan starters, jongeren en de huisvesting van aandachtsgroepen. De provincie biedt subsidies en kennis aan om gemeenten te ondersteunen bij het opstellen en uitvoeren van deze afspraken.

Monitoren en informeren

Tot de taken van de provincie behoort het monitoren en informeren van de woningbouwopgave in Noord-Holland met behulp van actuele gegevens. Hiermee kunnen de provincie en haar partners ontwikkelingen volgen en de juiste keuzes maken. Indien nodig kan er worden bijgestuurd om de woningbouwdoelstellingen te behalen.

Bron: cobouw.nl