Bron: Cobouw

ABN Amro wil zakelijke en particuliere klanten aanzetten hun vastgoed te verduurzamen tot energielabel A. De gestelde deadline voor dit doel is 2030. Hiermee loopt de bank vooruit op eerdere initiatieven van andere banken en hypotheekverstrekkers.

Ruim 10% van het totaal aantal vierkante meters van bebouwd Nederland wordt momenteel gefinancierd door ABN Amro. Per jaar genereren deze gebouwen circa 6 megaton CO2 per jaar. Dit kan gereduceerd worden tot ongeveer 4 megaton. Dat scheelt uitstoot van bijna 800.000 personenauto’s per jaar. In 2023 wil de bank dat al haar eigen panden beschikken over energielabel A, inclusief panden die gehuurd zijn van derden.

ABN Amro wil zakelijke klanten aanzetten tot verduurzaming van hun vastgoed en hen hierbij persoonlijk adviseren. Wanneer zij hun gebouwen verduurzamen financiert de bank de investering volledig.

Ook op de particuliere markt gaat ABN zich bewegen. Woningeigenaars krijgen persoonlijk advies over de mogelijkheden en voordelen over het verduurzamen van hun woning. In bepaalde situaties helpt de bank een handje mee: ze kunnen in aanmerking komen voor 0,2% korting op de hypotheekrente en financiering vanuit de bank.

Aanbevolen opleiding

Duurzaam Meerjarenonderhoudsplan

De cursus Duurzaam Meerjarenonderhoudsplan leidt cursisten op om aan de hand van een conditiemeting een duurzaam meerjarenonderhoudsplan (DMJOP) op te stellen. Hierbij is het maken van afgewogen beslissingen op gebied van plannen en begroten van onderhoudsmaatregelen belangrijk. Daarnaast biedt deze cursus ook een inzicht in duurzame producten, trends en innovaties.

Toon modules Ga naar de opleiding >>
De essentie van duurzaam denken bij een MJOPIn deze module krijgt u een introductie over het verduurzamen van een meerjarenonderhoudsplan (MJOP). Samen met u zal er gezocht worden naar mogelijke maatregelen en strategieën die kunnen bijdragen aan een duurzaam MJOP.
Opstellen duurzaam meerjarenonderhoudsplanOm een bestaande MJOP, op basis van de conditiemeting conform NEN 2767, te verduurzamen is het implementeren van duurzame materialen en duurzame energie een mooie eerste stap. Er zal gekeken worden naar het huidige materiaalaanbod en welke invloed dit heeft op het energieverbruik binnen een vastgoedobject. Ook zal er gekeken worden naar de opbouw van een DMJOP.
Invloed van een DMJOP op de vastgoedexploitatieDeze module zal in het teken staan van planvorming en de invloed van het verduurzamen van een MJOP op de vastgoedexploitatie. Hierbij zal er naast de kwantitatieve aspecten, zoals kostenbesparing, ook gekeken worden naar de kwalitatieve aspecten, zoals werksfeer verbetering, voor een effectief plan.
Duurzaamheid, een dynamisch begripDuurzaamheid is een dynamisch begrip. Binnen deze module zal er gekeken worden in welke vorm(en) dit begrip zich kan manifesteren binnen vastgoed. Ook zullen de huidige trends en actualiteiten omtrent duurzaamheid in de bouw worden besproken.
Invloed van duurzaamheid op de vastgoedwaardeDeze module draait om de invloed van duurzaamheid op de waarde van vastgoed. Er zal gefocust worden op het leren lezen van een taxatierapport en de effecten van verduurzamingsmaatregelen op de vastgoedwaarde.
Duurzaam meerjarenonderhoudsplan en BIMDe enorme hoeveelheid aan data die hierbij gegenereerd wordt bij een project en het feit dat rollen en verantwoordelijkheden van partijen regelmatig verschuiven, vraagt om een goede ordening en structuur. Hiervoor is Bouw Informatie Modellering (BIM) de oplossing: een digitale representatie van de fysieke en functionele aspecten van een (bouw)proces.

Ook interessant


Business Case voor Vastgoedontwikkeling

In de hedendaagse vastgoedmarkt is stilzitten geen optie. Tijdens deze opleiding leert u over de nieuwste trends, waarbij de nadruk ligt op duurzame ontwikkeling, creativiteit en procesinnovatie. U leert om integraal vastgoedprojecten te realiseren en te verbeteren. Harder werken is eindig, slimmer werken is oneindig.


Op de hoogte blijven over het vakgebied?

Wij vatten het vastgoednieuws uit diverse media voor u samen en signaleren de belangrijkste vastgoedtrends. Schrijf u in onze nieuwsbrief: