Aantal seniorenwoningen blijft ver achter bij ambities

18 november 2024

Ouderen zien te weinig geschikte woningen

De ambitie om 290.000 seniorenwoningen te bouwen voor 2030 lijkt verre van haalbaar. In 2024 worden slechts 4.000 seniorenwoningen opgeleverd, een fractie van de jaarlijks benodigde aantallen. Daarnaast sluiten de woningen die wél worden gebouwd, vaak niet aan op de woonwensen van ouderen, blijkt uit analyse van de Bouwberichten-database door Cobouw.

Het grote tekort aan nultredenwoningen

Geschikte huisvesting voor senioren geeft lucht aan de verhitte woningmarktVan de 290.000 benodigde seniorenwoningen moeten er 170.000 nultredenwoningen zijn. Dit zijn woningen waarbij alle essentiële ruimtes gelijkvloers te bereiken zijn. In 2024 worden er slechts 1.030 opgeleverd, minder dan 1% van de totale opgave. De vorige minister van Wonen, Hugo de Jonge, stelde dat veel nieuwbouwappartementen aan deze eisen voldoen, maar exacte cijfers ontbreken.

Geclusterde woningen blijven achter

Reguliere geclusterde woningen, bedoeld om sociale interactie te stimuleren en zorg efficiënter te organiseren, worden nauwelijks gebouwd. In 2024 zijn er slechts 1.200 van deze woningen gepland, terwijl de ambitie op 80.000 ligt. Vage definities en complexe businesscases maken het lastig om deze woonvormen van de grond te krijgen, aldus experts.

Meer zorgwoningen dan geclusterde woningen

Opvallend genoeg worden er meer zorgwoningen gebouwd dan geclusterde woningen, hoewel de opgave hiervoor slechts 40.000 bedraagt. In 2024 komen er bijna 1.800 zorggeschikte woningen bij, een relatief succes in vergelijking met andere categorieën. Toch is dit aantal onvoldoende om de groeiende vraag bij te benen. Door het gebrek aan geschikte woningen kiezen veel ouderen eerder voor een plek op de wachtlijst voor het verpleeghuis.

Mismatch met de woonwensen van senioren

Senioren hebben vaak een voorkeur voor koopwoningen, maar deze worden nauwelijks aangeboden. Slechts 14% van de reguliere geclusterde woningen en een derde van de nultredenwoningen valt in het koopsegment. Terwijl er veel interesse is onder particuliere initiatiefnemers, blijkt samenwerking met gemeenten en het vinden van locaties een grote uitdaging.

Grootschalige projecten en financiële uitdagingen

Bijna driekwart van de seniorenwoningen is onderdeel van projecten met meer dan dertig woningen. Dit komt door financiële eisen: ontwikkelaars kiezen voor grootschaligheid om de kosten te drukken. Toch proberen sommige projecten, zoals Living-Inn in Nijmegen, een gevoel van gemeenschap te creëren binnen grootschalige complexen. Dit twaalf verdiepingen tellende project bevat 290 huurwoningen, waaronder zorgwoningen, en biedt faciliteiten zoals een zwembad en gezondheidsvoorzieningen.

Bron: cobouw.nl