Aanpassingsvermogen gevraagd
6 mei 2020
Het is duidelijk dat iedereen met aanpassingsvermogen het best door deze coronacrisis zal komen. Grote ingrijpende veranderingen, dwingen je om direct te werken aan een vernieuwde versie van jezelf.
Nieuwe kansen en mogelijkheden
Aanpassingsvermogen is bijvoorbeeld gevraagd waar het de economie betreft. Natuurlijk is er in de huidige situatie veel dat niet meer functioneert. Tegelijkertijd zijn er ook talloze nieuwe mogelijkheden om te benutten. Van een restaurant een tak-out maken bijvoorbeeld. Online lesgeven door scholen via videochatsoftware is een ander voorbeeld.
Adaptability Quotient
In de zakenwereld was dit al langer aan de orde. Daar wordt ook wel gekeken naar het Adaptability Quotient, of AQ. Wie op de werkvloer meer vermogen heeft om zich aan te passen, vertegenwoordigt ook een grotere waarde. Die waarde zal ook alleen maar groter worden, stellen experts.
Snelheid van grote ontwikkelingen
De wereld verandert snel. Dit komt vooral door de manier waarop technologische en digitale ontwikkelingen elkaar kort opvolgen. Ook in de komende jaren zal dat het geval blijven. Denk aan de opkomst van kunstmatige intelligentie en automatisering. Veel banen zullen verdwijnen, maar veel nieuwe kansen zullen ontstaan. Het is dus essentieel om de technologie nu al te omarmen.
Digitaal met een menselijke kant
Aanpassingsvermogen komt vooral aan op het combineren van vaardigheden. Omgaan met de digitale kant blijft een belangrijke zaak. Menselijke vaardigheden zoals empathie blijven ontwikkelen, kan echter meer en meer een extra voordeel zijn.
Veranderingen in het onderwijs
Experts vragen zich af of het huidige onderwijssysteem nog wel aansluit op de wensen van deze tijd. Het gaat niet langer om het leren van een vak. Aanpassingsvermogen om gedurende je maatschappelijke loopbaan te kunnen wisselen is belangrijker dan ooit. Flexibiliteit is noodzakelijk.
Nieuwe vaardigheden leren
Aanpassingsvermogen betekent ook nieuwe vaardigheden blijven leren. Ook hierop wordt meer en meer door werkgevers een beroep gedaan. Wie wordt aangenomen, moet bereid zijn te blijven leren. Zo kan altijd op de steeds weer veranderende wereld worden ingespeeld. Het is niet voor niets dat geschat wordt dan 120 miljoen werknemers in de komende drie jaar omscholing of bijscholing krijgen.
Meer creativiteit ontwikkelen
Meer creativiteit ontwikkelen is een voorbeeld hiervan. Wie het aanpassingsvermogen heeft moet ook kritisch kunnen denken en problemen kunnen oplossen. Zoeken naar informatie en samenwerken zijn andere vaardigheden die steeds belangrijker worden. Blijf jezelf afvragen of het nog relevant is wat je doet.
In alle beroepen
Het is belangrijk om te beseffen dat dit in alle beroepen geldt. Als de coronacrisis iets duidelijk maakt, dan is wel dat iedereen profijt kan hebben van aanpassingsvermogen. Er zijn vele manieren waarop je geraakt kunt worden. Kan je fysieke bijeenkomsten omvormen naar online cursussen bijvoorbeeld?
Werken aan soft skills
De sleutel ligt bij het werken aan soft skills. Dit zijn de sociale, communicatieve en emotionele vaardigheden die je helpen in je aanpassingsvermogen. Empathie helpt je bovendien om je in te leven in de ander. Dit kan je op verschillende manieren ontwikkelen. Bijvoorbeeld door vragen te stellen, maar ook door niet te snel te oordelen.
De allesbepalende factor
AQ wordt meer en meer de allesbepalende factor. Het staat nog boven IQ en EQ tegenwoordig. Grote investeerders bepalen zo in welke startups ze hun geld willen steken bijvoorbeeld. Aanpassingsvermogen wordt gezien als een vorm van intelligentie en iedereen heeft er belang bij.
Je moet het durven
Aanpassingsvermogen hebben komt vooral aan op durven. Wie zekerheden kan loslaten, kan nieuwe ambities vormen. Dit is de manier om nieuwe mogelijkheden te vinden. Alleen wanneer je zelf de urgentie voelt, zal er iets veranderen. De eigen verantwoordelijkheid pakken en niet afwachten wat er gaat gebeuren zal je veel meer kunnen brengen als mens.