In de cursus Splitsing in Appartementsrechten en Wet- & Regelgeving komen alle relevante zaken aan bod die te maken hebben met, of voortkomen uit het splitsen van een gebouw in appartementsrechten.
Vooraf
Voordat een gebouw gesplitst kan worden, dient hier vaak een vergunning voor te worden aangevraagd. Deze toepasselijk genaamde splitsingsvergunning vereist een specifieke procedure, welke we in deze module behandelen.
Splitsingdocumenten
Vervolgens wordt er een splitsingsakte opgemaakt. Deze, en bijbehorende splitsingstekening(en) en -regelement komen uitgebreid aan bod.
Van alle drie deze documenten gaan we in op hun totstandkoming, de inhoud én eventuele specifieke aandachtspunten. Hierbij is ook het verschil tussen een ‘normale’ splitsing en een hoofd- en ondersplitsing van belang.
Huishoudelijk reglement
Ten slotte gaan we in op het huishoudelijk reglement, en de voor- en nadelen daarvan, zodat hier een overwogen keuze in gemaakt kan worden.
Wetgeving en aansprakelijkheid
Omdat de VvE en het splitsen van een gebouw veel juridische raakvlakken heeft, besteden we in deze module extra aandacht aan de juridische implicaties en aansprakelijkheid van betrokken partijen. Zo kijken we naar specifieke situaties en wie daarin verantwoordelijk is, tegenover welke consequenties.
Ook behandelen we het reservefonds voor groot onderhoud, de zorgplicht, dwingend recht en regelend recht én de geschillenbeslechting binnen de VvE.
Als afsluiting kijken we naar de regels omtrent bouwen, arbeidstijden en keuringen.
Leerdoelen van de cursus Splitsing in Appartementsrechten en Wet- & Regelgeving
- Je krijgt inzicht in de documenten die verband houden met het ontstaan van de VvE
- Je legt een basis voor de geldende wetten, rechten en plichten omtrent de VvE.
Inhoud
- Appartementsrecht
- Splitsingsvergunning, -akte, -reglement en -tekening
- Functie van het Modelreglement
- Hoofd- en ondersplitsing
- Huishoudelijk reglement
- Verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden
- Verplichtingen reservefonds
- Zorgplicht van eigenaren
- Beleid van de VvE
- Geschillen en geschillenbeslechting
- Bouwregelgeving
- Arbowetgeving
- Verplichte keuringen
Beoordeeld met een 8,3
De cursus Splitsing in Appartementsrechten en Wet- & Regelgeving is onderdeel van de opleiding Professioneel VvE-beheer, deze opleiding wordt door onze deelnemers beoordeeld met een 8,3.
Meer weten?
Uitgebreide informatie over deze opleiding? Download dan vrijblijvend de brochure.
Deze module is onderdeel van
Niveau | Mbo+ |
Aantal lessen | 3 lesdagen |
Prijs | €1595,- excl. BTW |
Niveau | Hbo-niveau |
Aantal lessen | 8 lesdagen |
Prijs | €3495,- excl. BTW |
Docenten
Nanda de Wilde
Vastgoedadvocaat - Perwijs Vastgoedadvies
Nanda is naast haar werk als vastgoedadvocaat voorzitter van de RvC Stichting Destion (woningbouwcorporatie in Gennep e.o.), lid RvC Woonwaarts(woningbouwcorporatie in Nijmegen, Druten en Beuningen). Daarnaast is zij lid van de Vereniging van Huurrecht Advocaten (VHA), lid van de Vereniging voor Bouwrecht Advocaten (VBRA) en lid van Vereniging voor appartementsrechtjuristen. Daarnaast heeft zij meerdere boeken geschreven over huurrecht, koop onroerend goed, de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen en appartementsrecht.